időjárás 3°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Elégedetlenek a települések az elvonással

Gidró Kriszta
2004.02.19. 00:00

A kistérségek támogatásától elvonandó hárommilliárd forintot fájlalják a legjobban az önkormányzati szövetségek vezetői.

Nem szabad tovább csökkenteni a kistérségi társulások támogatását – mondta el lapunk kérdésére Dióssy László (SZDSZ), Veszprém polgármestere, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke. Dióssy közölte: több mint ezer település csak a társulásokon keresztül tud fejleszteni, mert saját pénze a működéshez sem elegendő.
– Ismét becsaptak minket – közölte lapunk kérdésére Szita Károly (Fidesz), Kaposvár polgármestere. Emlékeztetett: 2002-ben Lamperth Mónika belügyminiszter és Medgyessy Péter miniszterelnök is azt ígérte, hogy az önkormányzatok megkapják a megemelt közalkalmazotti bérek fedezetét, ám ez nem így történt. Szita arra is felhívta a figyelmet: néhány nappal ezelőttig a belügyminiszter és Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető is azt mondta, hogy a Draskovics-csomag megszorításai nem érintik az önkormányzatokat. Gémesi György (MDF), Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke arra hívta fel a figyelmet: nem csak tízmilliárd forint hiányzik az önkormányzatok fejlesztési forrásaiból, hiszen a jövőben nem igényelhetik vissza a helyhatóságok a költségvetési támogatások áfáját. Mint arról beszámoltunk, a kormány összesen tízmilliárd forintot von el az önkormányzatoktól.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.