Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Éles vita a romániai forradalom hátteréről

Hazugság és manipuláció úgy beállítani az 1989-es romániai eseményeket, mintha a forradalmat a külföldi titkosszolgálatok tervelték volna ki, a románok pedig éppen arra jártak – a legtöbb bukaresti politológus és elemző így vélekedik az Arte televízióban a hét közepén, az egyik román kereskedelmi csatornán pedig csütörtökön este sugárzott dokumentumfilmről.

2004. 02. 27. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sakk-matt című film levetítését követően az Antena1 tévé show-műsorának egyik meghívottja azt bizonygatta: Suzanne Brandstatter alkotása nem más, mint „Nyugat-Európa románellenes vendettája Bukarest Amerika-barátságáért”. Emil Hurezeanu újságírón, a Szabad Európa Rádió egykori munkatársán kívül a Ceausescu-diktatúra által meghurcolt Mircea Dinescu költő sem hisz abban, hogy a külföldi titkosszolgálatoknak oroszlánrész jutott a bukaresti forradalom előidézésében. „Ha a CIA járult hozzá a diktátor házaspár hatalmának megdöntéséhez, akkor miért hagyta volna Washington, hogy Romániát továbbra is a volt Securitate és a pártapparátus emberei vezessék?” – tette fel a kérdést a Securitate irattárát átvizsgáló bizottság tagja. A műsorban hosszasan foglalkoztak Németh Miklósnak az Arte-filmben tett kijelentésével, miszerint Budapest fegyverszállításról tárgyalt a román hadsereg Ceausescu-ellenes főtisztjeivel, többek között Stanculescu védelmi miniszterhelyettessel. Miközben többen azzal cáfolják a volt magyar kormányfő szavait, hogy ’90 előtt pornóújságot sem lehetett áthozni a
magyar–román határon, nemhogy Kalasnyikovot. A magyarországi kiképzőtáborok működéséről szóló híreszteléseket történészek is megalapozottnak tartják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.