Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Európai ajánlás az erdélyi magyarságról

2004. 02. 20. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül pozitív üzenetnek tartják az erdélyi magyarság képviselői, hogy az Európai Parlament külügyi bizottságának Romániáról szóló jelentése külön szorgalmazza a kisebbségi közösség aktuális gondjainak megoldását. A testület értékelésében további lépéseket vár Bukaresttől annak érdekében, hogy a romániai magyarság széles körben használhassa anyanyelvét az egyetemi és közoktatásban. Kiemelt problémaként kezeli az EP a csángók anyanyelvi oktatásának fejlesztését is, ugyanakkor sürgeti az egyházi ingatlanok viszszaszolgáltatási folyamatának felgyorsítását. Niculescu Tóni, az RMDSZ EU-integrációs kérdésekért felelős ügyvezető alelnöke úgy véli, fordulópontot jelent Brüsszel mostani válasza. „De közösségünknek éppúgy érdeke, hogy a román igazságszolgáltatás, a gazdaság, a tanügy reformja is beinduljon, hiszen ezek nélkül a magyarság gondjai sem oldódnak meg” – nyilatkozta tegnap lapunknak Niculescu. Az EP külügyi bizottsága – Emma Nicholson bárónő romániai raportőr javaslatát alapul véve – értékelésében megállapítja: lehetetlenné válhat az ország 2007-es EU-csatlakozása, ha Bukarest nem hajtja végre teljes mértékben az ehhez szükséges reformokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.