Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Markó Béla nem szeretne riválisokat

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség bárkinek megteremti a lehetőséget arra, hogy színeiben megméretkezzen a júniusi romániai helyhatósági választáson – döntött a hét végén az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsa. Markó Béla RMDSZ-elnök ellenben leszögezte: az erdélyi magyarság csakis egységesen vívhatja ki az autonómiát.

2004. 02. 22. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lefektette önkormányzati választási programjának alapelveit az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsa. A szövetség miniparlamentjének nevezett testület és a Szövetségi Egyeztető Tanács szombati marosvásárhelyi együttes ülésén az RMDSZ területi szervezetein belül zajló jelölő- és előválasztások kritériumairól, valamint a júniusi helyhatósági választásokra való felkészülésről esett szó. Ez volt Markó Béla programbeszédének lényege is, amelyben a szövetségi elnök a megszokottnál békülékenyebb hangot ütött meg az RMDSZ-szel szemben jelölteket állító alternatív szervezetekkel szemben. „Csakis a nyitott, befogadó, demokratikus RMDSZ viheti tovább a romániai magyarság politikai egységét. Be kell bizonyítani, hogy az RMDSZ-ben mindenki megméretkezhet, és aki mégis ellenlistát, ellenszervezetet szervez, csak rombolni akar” – állapította meg a párt elnöke. Markó Béla közölte, az RMDSZ a romániai politikai stabilitás érdekében valószínűleg idén is együttműködési megállapodást köt a kormányzó Szociáldemokrata Párttal.
A miniparlament által elfogadott választási alapelvek értelmében az RMDSZ az erdélyi önkormányzatokban tevékenykedő frakciói számbeli megerősítését célozza. A szövetség önkormányzati képviselőinek mandátumuk idején többek között a településfejlesztést, a megvalósítható helyi gazdasági stratégia kidolgozását, a befektetésbarát környezet megteremtését kell szorgalmazniuk, mindehhez pedig elsősorban a lakossággal kell partneri viszonyt kialakítaniuk. Románia 2007-re tervezett csatlakozására felkészülve – főleg a magyarországi tapasztalatokat felhasználva – az RMDSZ nagy hangsúlyt kíván fektetni az EU követelményeinek alkalmazására.
A hét végi eseményen szóba került a magyarországi közalapítványok költségvetése csökkentésének terve is. Ezzel kapcsolatban Markó arra kérte a Medgyessy-kormányt, ne csökkentse az erdélyi magyarságnak szánt támogatások mértékét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.