időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Medgyessy „felelőtlen”

Czirják Imre
2004.03.01. 00:00

Kuncze Gábor SZDSZ-elnök felelőtlen kijelentésnek nevezte Medgyessy Péter miniszterelnök népszavazási javaslatait. A szocialisták ellentmondásosan nyilatkoznak a kormányfő ötletéről, az ellenzék, valamint több jogász értetlenül áll az elképzelés előtt.

Medgyessy Péter miniszterelnök népszavazás kezdeményezését sem tartja kizártnak abban az esetben, ha a pártok „elsumákolják” azon felvetéseit, amelyekről országértékelő beszédében szólt. A kormányfő Miskolcon, az MSZP városi szervezetének szombaton tartott fórumán megerősítette: továbbra is fenntartja javaslatait a közös uniós választási listáról, a köztársasági elnök közvetlen megválasztásáról, a kisebb létszámú, ugyanakkor hatékonyabb Országgyűlésről. Medgyessy a szocialisták szombati választmányi ülésén ismertette azokat a közvélemény-kutatásokat, amelyek a javaslatainak fogadtatásáról készültek – értesültünk. Úgy tudjuk, azzal érvelt, hogy a három felvetés növeli a párt és a kormány népszerűségét. Nyakó István, az MSZP szóvivője elmondta: a szocialisták teljes mellszélességgel támogatják a javaslatot. – Az MSZP vezetőségének még nem volt módja konkrétan foglalkozni a felvetéssel; „szükségesnek tartom, hogy a kérdés szakmai részéről alkotmányjogászokkal konzultáljunk, hiszen az Alkotmánybíróság korábbi állásfoglalása kizárja az alkotmányt érintő kérdésekben a népszavazást” –reagált Kovács László pártelnök.
Felelőtlen minden politikus, aki a közjogi berendezkedés alapjait végiggondolatlan és a pillanatnyi népszerűséget szem előtt tartó javaslatokkal kezdi el bontogatni – reagált a miniszterelnök felvetésére Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke.
*
Kuncze Gábor hozzátette: a közös listáról és az államfő közvetlen választásáról nem lehet népszavazást tartani. Megjegyezte: a kisebb parlament ügyében konszenzus van a pártok között, így nincs szükség hatmilliárd forint elköltésére azért, hogy megtudjuk, a választók több mint 90 százalékban egyetértenek ezzel.
– Úgy tűnik, a kormányfő és tanácsadói azért próbálják az országértékelő beszédben felvetett közjogi témákat napirenden tartani, hogy Medgyessy Péternek ne a kormányzás kudarcairól és gondjairól kelljen beszélnie – közölte Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője. Hozzátette: az szolgálná a magyar választók érdekeit, ha a gazdaság valós problémáiról és a megoldási javaslatokról folyna a politikai vita.
Dávid Ibolya MDF-elnök szerint a hatalmi kérdések erőltetése és PR-programok helyett az emberek valódi szociális és gazdasági gondjaira kellene megoldást keresnie a kormánynak. – A rossz tanácsadóit pedig, kérem, küldje haza – üzente a miniszterelnöknek.
Cservák Csaba, az Országos Választási Bizottság (OVB) tagja elmondta: kétséges, hogy az OVB egyáltalán hitelesítené a miniszterelnök javaslatairól szóló referendum kérdőívének pontjait. Hozzátette: a parlamenti pártok közös listájáról szóló népszavazás kiírása jogilag teljesen értelmezhetetlen. A kisebb létszámú parlament létrehozására elvileg lehet véleménynyilvánító népszavazást tartani, de a köztársasági elnök közvetlen választásáról szóló javaslat szintén megbukhat az Országos Választási Bizottság előtt. A választójogi szakértő úgy látja, gyakorlatilag nincs esély arra, hogy az európai parlamenti választásokig népszavazást lehetne a kérdésekről tartani.
– Közjogilag nincs végiggondolva Medgyessy Péter miniszterelnök javaslata, mivel az Alkotmánybíróság eddigi gyakorlatának megfelelően népszavazással nem lehet fölülírni az alkotmányt – vélekedett Kolláth György alkotmányjogász.
Török Gábor politológus szerint a népszavazás mint eszköz nem feltétlenül arra szolgál, hogy végül meg is valósuljon, hanem arra, hogy mobilizáljon egy pártot és egy szavazóbázist, beszédtémát adjon, és lehetőséget egy pártnak, hogy kimozduljon az utcára.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.