időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Megszűnt az etikai tanács?

Szakács Árpád
2004.02.23. 23:00

Ellentmondásos hírek láttak tegnap napvilágot a Solt Pál vezette Köztársasági Etikai Tanács (KET) jövőjét illetően. Tegnapi írásunkban arról számoltunk be, hogy a KET pénteki ülésén Solt testületi tagságáról való lemondási szándékáról informálta az etikai tanácsot. A távirati irodának nyilatkozó egykori főbíró nem kívánta kommentálni a lapunkban megjelent információt, és mindössze annyit közölt: „Nem tudom megerősíteni ezt a hírt, és nem kívánok semmiféle nyilatkozatot tenni a sajtó számára, ameddig el nem jön ennek az ideje”. Ugyanakkor Berki Zoltán, az etikai tanács tagja tegnap az Info Rádióban úgy fogalmazott: pénteken Solt Pál benyújtotta lemondását, a napokban pedig megszűnt létezni az általa választott tagokból álló testület. Ezt meglepetéssel vette tudomásul a tanács több tagja is, így például Báger Gusztáv, aki nem tud a testület esetleges megszűnéséről. Ami biztosnak tűnik, hogy Solt várhatóan napokon belül bejelentést tesz a KET helyzetét illetően.
A tanács felbomlása kapcsolatban lehet azzal az alapszabályi ponttal is, amely szerint ha a tagok száma hat alá csökken, akkor megszűnik a KET. A tizenegy tagú testületből korábban Hankiss Elemér szociológus és Kilényi Géza volt alkotmánybíró távozott, Solt és Györgyi Kálmán egykori legfőbb ügyész lemondása után a hírek szerint újabb két tag döntött a távozás mellett.
Az etikai tanács megszűnése különösen azután tűnik furcsának, hogy épp saját működésével kapcsolatban hozott pénteken határozatot. Eszerint a testület nem tartozik egyetlen hatalmi ághoz sem, ezért munkájában etikai aggályok nélkül részt vehet bármely hatalmi ághoz tartozó személy.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.