időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

Röviden

MTI
2004.02.19. 23:00

Orosz ellenszer a rakétavédelemre
Moszkva. A leendő rakétavédelmi rendszereken áthatolni képes új fegyver prototípusát próbálta ki sikerrel Oroszország a héten tartott hadgyakorlaton – közölte csütörtökön az orosz fegyveres erők vezérkari főnökének első helyettese. Jurij Balujevszkij vezérezredes elmondta: az új hiperszonikus járműről bebizonyosodott, hogy meg tudja változtatni röppályáját, s ennek révén az ilyen hordozóeszközre telepített fegyver képes lesz kijátszani egy ellenséges rakétavédelmi pajzsot. (MTI)
Terroristaper Belgiumban
Brüsszel. Megkezdődött csütörtökön Belgium eddigi legnagyobb terroristaperének „második felvonása”, a fellebbviteli eljárás. A vádlottak padján összesen tíz iszlám radikális ül, köztük Nizar Trabelszi, egy tunéziai származású focista, aki a nyomozás során elismerte: az al-Kaida terrorszervezet vezetője, Oszama bin Laden biztatására öngyilkos merényletet tervezett egy belgiumi amerikai támaszpont, az atomfegyvereket is rejtő Kleine Brogel ellen. (MTI)
Jobboldali civódás Nagy-Britanniában
London. Szégyenfoltnak nevezte az egyetlen érdemleges brit szélsőjobboldali pártot a brit belpolitika szövetén az ellenzéki Konzervatív Párt vezére. Michael Howard csütörtökön demonstratív módon az angliai Burnleyben, a fajgyűlölő akcióiról ismert Brit Nemzeti Párt fellegvárában, a párt által szított korábbi faji zavargások egyik gócpontjában mondta el „a bigott gyűlöletkeltést” éles szavakkal elítélő beszédét. Howard azt mondta, hogy Nagy-Britanniában több évszázados, „irigylésre méltó” történelme van a sikeres etnikai integrációnak.
A konzervatív vezető, aki erdélyi zsidó bevándorlók gyermekeként született Walesben, a saját példáját hozta fel erre. Howard ugyanakkor beszédét felhasználta annak a követelésének a megismétlésére is, hogy a munkáspárti kormány vezessen be átmeneti korlátozásokat az újonnan csatlakozó EU-tagállamok munkavállalóival szemben. (MTI)
Támadnak a tálibok?
Kabul. Támadás indítását tervezik a megdöntött tálib rendszer hívei az amerikai csapatok és az afgán kormányzat ellen Afganisztán délkeleti részén – közölte csütörtökön egy helyi tartományi kormányzóhelyettes. Maulvi Mohammad Omar a Zábul tartománybeli hatóságok értesülésére hivatkozva elmondta: összesen mintegy 400 fegyveres vallási szélsőséges gyűlt össze a tartomány északi és nyugati részén. (MTI)
Fenyegetés Thaiföldön
Bangkok. Mintegy százezer gyermek nem mehetett iskolába Thaiföldön csütörtökön, mert az ország déli részében iskolák százait tartották zárva terrorfenyegetések miatt. Az intézkedést kiváltó névtelen telefonok és röplapok szerzői feltehetően iszlám szélsőségesek, akik a térségben az idén már 42 emberéletért felelősek. Áldozataik elsősorban rendőrök, katonák, buddhista szerzetesek és önkormányzati vezetők. (MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.