Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Tőkés a vádakról

2004. 02. 27. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogyott a román forradalom, mint a szalonna. Egyik részét ellopták, a másikat pedig folyamatosan diszkreditálják – kommentálta tegnap lapunknak Tőkés László református püspök a román és a nemzetközi sajtóban az 1989-es bukaresti rendszerváltozás kulisszatitkairól megjelent híreket. Tőkésről – akit az Arte francia–német televíziós csatornán szerda este sugárzott dokumentumfilm szerzője, Susanne Brandstätter is mikrofonvégre kapott – az egyik román napilapban Radu Tinu, a Securitate egykori Temes megyei parancsnokhelyettese újfent azt állította, hogy 1989-ben együttműködött a magyar titkosszolgálattal a Ceausescu-diktatúra megdöntéséért. Elméletét arra alapozza, hogy a román titkosszolgálat 15 évvel ezelőtt két magyar ügynöktől lefoglalt egy – Tőkés László által aláírt – húszezer forint átvételéről szóló nyugtát. A dokumentumot akkor a Securitate a temesvári lelkész és a magyar titkosszolgálatok együttműködésének bizonyítékaként értelmezte. „Ezt a történetet 1989 novemberében a templomban is kihirdettem – idézte fel a történteket tegnap lapunknak a püspök. – A Securitate azt mondta, ha a pénzt személyesen nekem hozták, akkor ez nyilvánvalóan ügynöki tevékenységért kapott honorárium, amiért 15 év börtönbüntetés róható ki. Ha viszont az egyháznak hozták, és nyugta nélkül vettem át, sikkasztásnak minősül, és hét év jár érte. Sűrű fenyegetések közepette arra akartak rákényszeríteni, hogy a kétféle bűncselekmény közül az egyiket valljam be, és vállaljam el.” Tőkés Lászlótól megtudtuk, akkor még nem gondolt provokációra, hiszen vele azt közölték: az összeget ismeretlen jóakarói, hívei gyűjtötték számára, 1989 áprilisától ugyanis semmiféle jövedelme nem volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.