időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Tovább tombol az indonéziai dengue-láz

Hírösszefoglaló
2004.02.23. 23:00

Már több mint 230 halálos áldozata van a dengue-láznak Indonéziában. A szúnyogok terjesztette betegség a térségben legkevesebb 12 ezer embert fertőzött meg. Az orvosok attól tartanak, hogy a vírus újfajta változatával állnak szemben.

Legalább 12 ezer ember fertőződött meg a dengue-láz kórokozójától Indonéziában, az év eleje óta tartó legújabb járványban – közölték a délkelet-ázsiai ország egészségügyi hatóságai. A moszkitók által terjesztett betegségnek már több mint 230 halálos áldozata van – tájékoztatta Rita Kusriastuti, az indonéz egészségügyi minisztérium tisztségviselője az AFP hírügynökséget. Elmondta: a járvány az ország 32 tartományából már húszra kiterjedt, egyedül a fővárosban, Jakartában 4100-an betegedtek meg és 47-en hunytak el a kórban tegnap reggelig. A legtöbb esetet az ország legnagyobb szigetéről, Jáváról jelentették, ahol Indonézia 212 millió lakosának több mint fele él. A jakartai hatóságok tegnap hárommillió röplapot szórattak szét, amelyben felszólították a főváros lakóit: vigyék kórházba a betegeket, akik közül a legszegényebbek ingyen kapnak orvosi ellátást. Az egészségügyi tárca az idei járványkitörést rendkívülinek minősítette, hiszen a fertőzöttek száma több mint duplája a tavalyi év hasonló időszakában regisztráltnak, ráadásul a most támadó vírustörzs a vizsgálatok szerint rendkívül erős.
Sok szakember úgy véli, hogy ezúttal a dengue-láz egy új típusú vírusáról van szó; ennek kiderítésére több intézet, így az Egészségügyi Világszervezet laboratóriumai is vizsgálatokba kezdtek.
A dengue-láz ellen egyelőre nem létezik gyógyszer. Eközben a kínai mezőgazdasági minisztérium feloldotta a karantént tegnap Sanghajban, mert hét egymást követő napon át nem jelentettek újabb madárinfluenzás megbetegedést – írta az MTI.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.