Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Áprilisban avatják a Szabadság-szobrot

2004. 03. 05. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendeletet hozott a román kormány az aradi Szabadság-szobor újraállításáról, amelyet a tervek szerint áprilisban lepleznek le a Tűzoltó téren. Később ugyanitt kap helyet egy román emlékmű is, amelyre a Nastase-kabinet hatszázmillió forintnak megfelelő lejt különített el.
Általános meglepetésre Bukarestben kormányrendelet született az aradi Szabadság-szobor újraállításáról. Ugyanezen a téren kap helyet egy diadalív is, amellyel a románok az 1848-as forradalom erdélyi áldozatainak kívánnak emléket állítani. A diadalív és az Arad központjába tervezett másik román emlékmű felállítására a bukaresti kormány összesen 190 milliárd lejt (vagyis csaknem 1,3 milliárd forintot, a Sapientia Egyetem éves költségvetésének megfelelő összeget) különített el, miközben tavaly a városi tanács mindössze 2,25 milliárd lejt fordított a Tűzoltó tér rendezési munkálataira. Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke közölte, hogy a szoborcsoport újraállításáról két napja egyezett meg Adrian Nastase miniszterelnökkel. A Zala-alkotás és a román diadalív felállítását időben nem kapcsolják egymáshoz, vagyis a Szabadság-szobrot a kormányhatározat nyomán már április legelején szeretnék köztérre helyezni.
Medgyessy Péter miniszterelnök Adrian Nastase román kormányfővel folytatott tegnapi telefonbeszélgetése során reményét fejezte ki, hogy az aradi Szabadság-szobor felállítását semmilyen adminisztratív akadály nem hátráltatja majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.