Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Markó: Az is kevés volt, amit eddig szántak

Rendkívül megnehezíti majd az Illyés Közalapítvány (IKA) erdélyi alkuratóriumának, valamint a szaktestületeknek munkáját az IKA központi költségvetésének csökkentése – nyilatkozta Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, aki egyben a közalapítvány romániai alkuratóriumát is vezeti. A támogatások terén komoly gondok mutatkoznak Kárpátalján is.

2004. 03. 09. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Illyés Közalapítvány múlt heti döntése értelmében 53 millió forinttal jut kevesebb az IKA erdélyi alkuratóriumának. Az elvonásokat arányosan hárítják majd át az erdélyi szaktestületekre. „Nem hiszem, hogy fontossági sorrendet kell majd kialakítanunk az oktatási, művelődési vagy egyházi szaktestület között, hiszen mindegyik jelentős. Az alkuratórium stratégiáját sem kell újragondolnunk, mivel a szaktestületek több pályázatot támogattak a rendelkezésükre álló összegből” – vázolta a költségcsökkentés által követelt teendőket Markó Béla, aki szerint az is kevés volt, amit eddig szántak az erdélyi magyarság támogatására. A romániai alkuratórium elnöke abban bízik, hogy az elvonásról nyilvánosságra hozott összegek csupán zároltak, és év közben esetleg sikerül majd visszaszerezni a lefaragott támogatásokból.
A kárpátaljai szülők még mindig a rég beígért oktatás-nevelési támogatást várják. A közalapítvány még a 2002-es költségvetési évre meghirdetett pénzeket sem fizette ki. A támogatás eddig csak minden harmadik nyertes pályázóhoz jutott el, míg a kifizetéssel megbízott új lebonyolító fölösleges kálváriajárásra kényszeríti őket, illetve több esetben vitatja a pénz jogosságát.
Mint megírtuk, a kedvezménytörvény alapján mintegy 9200 ukrajnai magyar családnak járna a 2002-ben megítélt oktatási-nevelési támogatás. Az IKA kormányváltás után felállt új központi kuratóriuma nem volt hajlandó együttműködni a támogatások lebonyolításával még az Orbán-kabinet idején megbízott Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetséggel (KMPSZ), ehelyett a pénzek kifizetésével a nemrég megalakított Kárpátaljai Magyar Oktatásért Szülői és Pedagógustanácsot (KAMOT) bízta meg. Az új végrehajtók adatpótlásra kötelezték a szülőket. Múlt év végétől, majd egyéves késéssel kezdetét vette a kifizetés. Az új régiós irodákba beérkeztek a községek szerinti „kifizetési névlisták”, amelyek azonban sok esetben hiányosak. Furcsa, hogy legtöbb esetben azoknak a pedagógusoknak a neve nem szerepel a listán, akik valamilyen formában kötődnek a KMPSZ-hez, pedig az általuk igényelt pénzt az IKA meg is ítélte. – Minden jel arra utal, hogy a KAMOT bizonyos esetekben jogtalanul felülbírálja a jóváhagyott pályázatok érvényességét, és törli azokat a kifizetésre jogosultak listájáról – vélekedett Orosz Ildikó, a KMPSZ vezetője. Információink szerint a közeljövőben Ukrajnába, s ezen belül Kárpátaljára is ellátogat Medgyessy Péter miniszterelnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.