Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Nastase átalakította kormányát

Kormánya átszervezése során Adrian Nastase miniszterelnök menesztette Románia legproblémásabb területéért felelős igazságügy-minisztert. Az átalakítás során Iliescu elnöknek megmarad a befolyása a bukaresti kormányban.

2004. 03. 04. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábbi ígérete ellenére jelentős személyi változásokat eszközölt kabinetjében Adrian Nastase román miniszterelnök. A parlamenti választások előtt néhány hónappal átalakított bukaresti kormány végleges összetételét a hét végén hozzák nyilvánosságra. Az első – napokkal ezelőtt bejelentett – változást három államminiszter kinevezése jelentette, amikor Ioan Talpes, Iliescu román államfő eddigi nemzetbiztonsági tanácsadója és jobbkeze lett a kormányapparátus egyik legbefolyásosabb tisztségviselője. A leglátványosabb személycserére azonban tegnap derült fény, amikor kiszivárgott, hogy menesztették Rodica Stanoiu igazságügy-minisztert. Az igazságszolgáltatásban uralkodó káosz miatt ellenzéki és kormánykörökben egyaránt elmarasztalt tárcavezető köztudottan Ion Iliescu holdudvarába tartozik. Menesztéséből, valamint az elnöki tanácsosnak a kabinetbe való kooptálásából emiatt elemzők arra következtetnek, hogy a kormányfő és az államelnöki hivatal között – mindenki jól jár alapon – kompromisszumos megoldás született a kormányátalakításról. Stanoiu asszony tevékenységét, az igazságszolgáltatási reform lassúságát immár a legfőbb bírói testület vezetője is élesen bírálta, mondván: Romániában nincs megfelelő akarat a valóban független igazságszolgáltatás megteremtésére. Minderre tegnap Smaranda Enache, a Pro Europa Liga elnöke is „rátett egy lapáttal”. A marosvásárhelyi emberjogi szervezet vezetője közölte: a leköszönő miniszter mandátuma alatt a politika durván beavatkozott a bíróság munkájába, a Szociáldemokrata Párt hatalomra kerülése óta pedig bűnügyi dossziék tucatja került a süllyesztőbe. Ráadásul a sorozatos kritikák éppen akkor érték a tárcavezetőt, amikor az Európai Parlament arra figyelmeztette Romániát, hogy az igazságügyi reformok halasztása veszélyezteti az ország 2007-es uniós csatlakozását.
Kormányforrások szerint az igazságügy-miniszteri tisztséget Cristian Diaconescu külügyi államtitkár veszi át, aki az orosz–román alapszerződésen és az ukránokkal kötött határmegegyezésen túl a kedvezménytörvény ügyében született magyar–román megállapodást is előkészítette. A szintén frissen kinevezett minisztertársa, az uniós joganyag romániai átültetéséért felelős Victor Ponta igazi „nehézfiú”. Hiszen kormánya ellenőrző testületének korábbi vezetőjét Adrian Nastase miniszterelnök éppen a következő útravalóval látta el: „Rá hárul majd a buldogszerep.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.