Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Vita a magyar karokról

Nézeteltérés támadt a kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) néhány magyar oktatója és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetősége között a felsőoktatási intézmény önálló magyar karainak létrehozása ügyében.

2004. 03. 03. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vita a tudományegyetemen néhány nappal ezelőtt rendezett választások után pattant ki, amelynek nyomán teljesen kicserélődtek a BBTE vezetőségének magyar tagjai.
Salat Levente új rektorhelyettes ugyanis kijelentette: nem támogatja az RMDSZ és a román kormánypárt közötti politikai egyezség értelmében létrehozandó magyar karok ötletét, mert az elképzelés a magyar oktatók feje fölött született.
„Magyar oktatási vonalunk jelentős fejlődésen ment keresztül az eltelt évek során, jelenleg tízezer magyar diák ötven szakon tanul az egyetemen. Ez új hozzáállást igényel részünkről, a két magyar kar létrehozása csak az egyik lehetőség a magyar vonal fejlesztésére” – nyilatkozta a kolozsvári tudományegyetem új vezetőségének tegnapi sajtótájékoztatóján Salat Levente. Szerinte újabb tárgyalások szükségesek a karokról a magyar és a román tagozatok között, emellett új megvalósíthatósági tanulmány készítését is szorgalmazta.
Kötő József, az RMDSZ oktatási kérdésekért felelős ügyvezető alelnöke korábbi közleményében felrótta a rektorhelyettesnek, hogy „elegáns kívülállással” nem vette tudomásul a magyar oktatók sorában évek óta alakuló közakaratot a magyar karok létrehozására. Kása Zoltán, Salat Levente elődje ugyanakkor arra emlékeztetett: a magyar oktatók több mint fele 1997-ben és 2000-ben is aláírt egy dokumentumot, amelyben kérték az önálló struktúra létrehozását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.