időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Az ellenzék is értékelt

Munkatársainktól
2004.04.27. 19:46

A kormány kétéves munkáját értékelte tegnap a parlamentben napirend előtt Áder János, a Fidesz frakcióvezetője, számon kérve Medgyessy Péter még miniszterelnök-jelöltként tett ígéreteinek teljesítését. Kiss Péter kancelláriaminiszter közölte: négy év alatt teljesítik vállalásaikat.

Medgyessy Péter négyszázezer új munkahelyet ígért – jelentette ki Áder János frakcióvezető –, az elmúlt két évben ugyanakkor nem volt olyan hét, amikor jelentős számban ne bocsátottak volna el embereket. Egymillió beteg embernek ígért a kormányfő ingyenes gyógyszert – emlékeztetett. A szív- és érrendszeri betegségek, valamint a csontritkulás gyógyítására szolgáló készítmények azonban nemhogy ingyenesek nem lettek, de január 1-jétől jelentősen emelkedett az áruk. Kifejtette: a hatósági árak bevezetése ellenére is csak idén 20–40 százalékkal nőttek a gyógyszerárak. A miniszterelnök arra is ígéretet tett, hogy ingyenessé teszik az utazást a diákoknak a lakóhely és az iskola között. A tanulóbérletek ára viszont 2004-ben is drámaian emelkedett. A tízezer új kollégiumi helyből az elmúlt két évben egyetlenegy sem épült meg – hangsúlyozta Áder. 800 kilométer új autópálya megépítésére tett ígéretet a kormányfő – idézte a frakcióvezető. – Ma már tudjuk, hogy a ciklus végéig a legjobb esetben is csak ennek a negyede épül meg – mondta. Ez év végére ígérte Medgyessy a Tisza és mellékfolyói teljes körű árvízvédelmi rendszerének a kiépítését – emlékeztetett Áder. Ha viszont ilyen tempóban dolgoznak, akkor még harminc év múlva sem készülnek el a töltések – tette hozzá.
– De ígérte ön azt is, hogy nem lesz gázáremelés – mondta a frakcióvezető a kormányfő üres helyének, mivel Medgyessy nem tartózkodott az ülésteremben. Rámutatott: negyven százalékkal emelték a gáz árát.
Az otthonteremtési támogatások bővítéséről is beszélt a miniszterelnök – mondta Áder. Ezzel szemben ma rövidebb időre kevesebb hitelt, magasabb kamatra és nagyobb havi törlesztésre vehetnek fel az emberek, ráadásul megnyirbálták az adókedvezményt is. Évi nyolcezer szociális bérlakás építését ígérték, de tavaly mindössze 731 épült meg – mondta. Igaz, a kormány kifizette a nyugdíjasoknak a megígért, egyszeri 19 ezer forintot – emelte ki, ám felolvasta egy székesfehérvári nyugdíjas levelét, aki ezt írta: „Mindnyájan örültünk a 19 ezer forintnak. Jól jött a konyhára az a kis pénz, csak az a baj, hogy azóta sokszorosan elment.”
Kiss Péter kancelláriaminiszter leszögezte: négy év alatt teljesíteni fogják vállalásaikat. Kifejtette: nem a foglalkoztatottak számának 400 ezres növeléséről volt szó, hanem 400-500 ezer munkahely teremtéséről. Szólt arról, a kormány csökkentette több mint tízezer gyógyszer árát.
Az új kollégiumi helyek építése a magántőke bevonásával már megkezdődött – állította. A kancelláriaminiszter szerint a kormányzati ciklus végére 400 kilométernyi új autópálya épül meg, több mint 500 kilométeren elkezdődnek az építkezések, s ezen felül 800 kilométer tervezése és előkészülete indul majd el. A Vásárhelyi-terv végrehajtása pedig elindult – fűzte hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.