időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

László a HG Rt. igazgatóságában

Hunyor Erna
2004.04.28. 18:00

Többségbe kerültek az állam által delegált küldöttek a Hitelgarancia (HG) Rt. igazgatóságában tegnap, amikor az eddig tízfős testületet – László Csaba volt pénzügyminiszterrel – tizenegy tagúra bővítették.

Nem volt meglepetésektől mentes a HG Rt. tegnapi éves rendes közgyűlése. Ugyanis a részvényesek – 23 százalékos tartózkodás mellett – az ÁPV Rt. képviselőjének váratlan, előre nem egyeztetett javaslatára beválasztották az igazgatóságba László Csaba volt pénzügyminisztert, s hozzájárultak ahhoz, hogy továbbra is megtartsa a Herendi Porcelánmanufaktúra Rt. igazgatóságában lévő elnöki tisztét.
A részvényesek döntöttek arról is, hogy a HG Rt. igazgatóságába és felügyelőbizottságába két-két új tag kerüljön, s a tiszteletdíjukat 201 ezer, illetve 175 ezer forintban határozták meg. A testületek elnökei havi 242 ezer forintos honoráriumot kapnak. Mint ismeretes, László Csabát március 13-án választották a 75 százalék mínusz egy részvény erejéig munkavállalói, 25 százalék plusz egy részvény erejéig az ÁPV Rt. tulajdonában lévő Herendi Porcelánmanufaktúra Rt. igazgatóságának elnökévé.
A közgyűlésen az ÁPV Rt. képviselője „megtorpedózta” a HG Rt. idei üzleti tervét is. Így a garantőr cég a várhatóan júniusban összehívandó rendkívüli közgyűlésig üzleti terv nélkül működik. Az idei tervekről közölték: a tavalyi 114 milliárd forint után az idén 100-110 milliárd forint értékben terveznek garanciavállalást nyújtani.
Kismarty Lórándné vezérigazgató tájékoztatása szerint az FVM még ebben a hónapban módosítja azt a rendeletet, amely miatt az uniós csatlakozás után nem lehet agrárhitelekre garanciát vállalni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.