időjárás 3°C Virgil 2022. november 27.
logo

Ma ér Észak-Koreába a két magyar baptista

2004.04.28. 23:00

Várhatóan ma megkapjuk a vízumot, és délután átléphetjük az észak-koreai határt – mondta lapunknak a Magyar Baptista Szeretetszolgálat kínai oldalon várakozó elnöke, Szenczy Sándor. Miként megírtuk, Szenczy Sándor és Szilágyi Béla három nappal ezelőtt indult Rjongcshonba, hogy segítséget nyújtson a múlt csütörtöki vonatkatasztrófa sérültjeinek. A robbanásban a hivatalos adatok szerint 161 ember meghalt és kétezer megsebesült. Szenczy Sándor elmondta: a hatóságok igen meglepődtek, hogy Kína, Dél-Korea, Oroszország, Németország, Ausztrália és az USA mellett Magyarországról is segítséget ajánlottak. Az illetékesek kijelentették, hogy klasszikus humanitárius segítségre – ruhákra, takarókra, tűzhelyekre, tartós élelmiszerre – van szükség. A magyarok előbb a helyszínen tájékozódnak, és csak azután szerzik be a legszükségesebbeket Kínából.
Külföldi megfigyelők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a gyógyszerhiány miatt több száz, megmenthető sebesült élete veszélyben van, a Nemzetközi Vöröskereszt szerint rengetegen megégtek, ezért sürgős szükség van antibiotikumra, fájdalomcsillapítóra és speciális orvosi felszerelésre – jelentette a Liberation.
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség szerint harminc középület dőlt össze, és nyolcezer család vált hajléktalanná a robbanás következtében. A kár több mint 350 millió dollár.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.