időjárás 5°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Nagypénteken a pápa ismét gyóntatott

MTI
2004.04.09. 23:00

A húsvéti hagyományoknak megfelelően a római katolikus egyház feje az idei nagypénteken is személyesen gyóntatott a római Szent Péter-bazilikában. II. János Pálnak – aki több mint negyedszázados pápasága során minden esztendőben részesített hívőket a bűnbánat szentségében – tegnap is tíz hívő, különböző nemzetiségű öt férfi és öt nő vallhatta meg bűneit. A pápa nagypénteken is guruló szerkezeten, püspökök kíséretében érkezett a bazilikába, s az egyik kereszthajóban gyóntatott, mint az egyszerű plébánosok. A pontosan délben kezdődött gyóntatás befejeztével II. János Pál üdvözölte az összesereglett hívők tömegét.
A vatikáni Szent Péter-bazilikában tegnap este nagypénteki passió – a „csonka misének” is nevezett – szertartás keretében emlékeztek meg Jézus Krisztus kínszenvedéséről. A pápa által vezetett igeliturgiát azért nevezik „csonka misének”, mert a szertartásból hiányzik a misék áldozati része, vagyis a bor és a kenyér átváltoztatása Krisztus testévé és vérévé. E húsvéti rítus igeliturgiából, a szentkereszt előtti hódolatból és a szentáldozásból állt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.