Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Németország

Nastase pálfordulása szoborügyben

A román miniszterelnöknek az aradi szabadságszobor felállításával kapcsolatos látványos pálfordulásáról cikkez egy bukaresti napilap. A Ziua közli Adrian Nastase 1999-ben megjelent írását, amelyben Magyarországra „küldi” a hét végén leleplezett alkotást.

2004. 04. 28. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar irredentizmus álma: „a magyar szabadság” aradi emlékművének újraállítása címmel közölt cikket 1999. október 5-én Adrian Nastase jelenlegi román miniszterelnök. Az akkor ellenzékben lévő Társadalmi Demokrácia Romániai Pártja (jelenleg Szociáldemokrata Párt) alelnökének írását közölte le tegnapi számában a Ziua. Az ellenzéki lap – amely hétfőn még a szégyen szobrának nevezte a vasárnap leleplezett aradi emlékművet – összeállításában azt firtatja, vajon minek köszönhető a román kormányfő látszólagos mentalitásváltása a szabadságszobor, illetve a magyarkérdés tekintetében. Ellenzéki politikusként öt évvel ezelőtt Nastase hevesen támadta az akkori bukaresti hatalmat amiatt, hogy megegyezett az Orbán-kormánnyal a Zala-alkotás újra felállításáról.
A román kormányfő múltbeli vehemens kirohanása kapcsán a Ziua most arra emlékeztet, hogy tavaly éppen a Nastase-kabinet állíttatta le a szoborcsoportnak az aradi önkormányzat által jóváhagyott munkálatait. Néhány hónappal később pedig – szintén az aradiak megkérdezése nélkül – döntött az alkotás és a román–magyar megbékélés parkja felavatásáról. „Nastase ma együttműködik az általa korábban sűrűn bírált RMDSZ-szel, és már lemondott a magyar irredentizmus támadásáról. De vajon mikor volt őszinte a miniszterelnök?” – teszi fel a kérdést a napilap, amely felidézi azt is, hogy Nastase az 1999-es koszovói válság idején még azzal riogatott, hogy a balkáni válság bármikor átterjedhet Erdélyre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.