időjárás 5°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Nincs magyar egység Marosvásárhelyen

Rostás Szabolcs
2004.04.07. 22:00

Az idén sem sikerült összefogniuk a magyar pártoknak Marosvásárhelyen, ahol a polgármesteri tisztségért három magyar jelölt küzd meg egymással. Elemzők szerint a jelenlegi román polgármester „nevető negyedikként” szerezhet újabb mandátumot magának.

Három polgármesterjelölt közül válogathat a júniusi romániai helyhatósági választásokon Marosvásárhely magyarsága. A 180 ezer lakosú város tegnap „gazdagodott” az újabb magyar jelölttel, amikor Kiss Kálmán, a Romániai Magyar Szabadelvű Szövetség elnöke jelentette be indulását. A „zsebpártként” számon tartott, az évek során számos névváltozáson áteső alakulat a 2000-es választásokon keltette a legnagyobb visszatetszést az erdélyi magyarság körében. Akkor ugyanis a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltje éppen a Kiss Kálmán által elvont hatszáz magyar szavazat miatt veszítette el a marosvásárhelyi polgármesteri tisztséget. A négy évvel ezelőtt függetlenként győzedelmeskedő Dorin Florea jelenlegi elöljáró emiatt most ismét befutónak tűnik, annál inkább is, mivel a kormánypárt mellett számos román alakulat is támogatja. Az RMDSZ foggal-körömmel igyekszik visszaszerezni a Maros-parti városházát, ezért tősgyökeres vásárhelyi politikusát, Kelemen Atilla parlamenti képviselőt indítja. Csakhogy önálló jelöltet állított az RMDSZ ellenében először induló Magyar Polgári Szövetség is, amelynek képviselője – Kiss Kálmánhoz hasonlóan – szintén esélytelen, ám ahhoz elegendő, hogy a román jelölt javára vonjon el szavazatokat.

***

Funar kukákkal kampányol.
Kolozsváron egyre kevesebb a román nemzetiszínre, piros-sárga-kékre festett szemetesláda, mivel Gheorghe Funar polgármester most ezzel a „kampányfogással” akarja enyhíteni korábbi döntésének nem túlzottan pozitív hatását – írta tegnap a romániai magyar sajtó. Az új, narancssárga hulladéktartók felszerelését március közepén kezdte el egy marosvásárhelyi cég, amely a kukák gyártója és forgalmazója is. (MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.