Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Nincs magyar egység Marosvásárhelyen

Az idén sem sikerült összefogniuk a magyar pártoknak Marosvásárhelyen, ahol a polgármesteri tisztségért három magyar jelölt küzd meg egymással. Elemzők szerint a jelenlegi román polgármester „nevető negyedikként” szerezhet újabb mandátumot magának.

2004. 04. 07. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három polgármesterjelölt közül válogathat a júniusi romániai helyhatósági választásokon Marosvásárhely magyarsága. A 180 ezer lakosú város tegnap „gazdagodott” az újabb magyar jelölttel, amikor Kiss Kálmán, a Romániai Magyar Szabadelvű Szövetség elnöke jelentette be indulását. A „zsebpártként” számon tartott, az évek során számos névváltozáson áteső alakulat a 2000-es választásokon keltette a legnagyobb visszatetszést az erdélyi magyarság körében. Akkor ugyanis a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltje éppen a Kiss Kálmán által elvont hatszáz magyar szavazat miatt veszítette el a marosvásárhelyi polgármesteri tisztséget. A négy évvel ezelőtt függetlenként győzedelmeskedő Dorin Florea jelenlegi elöljáró emiatt most ismét befutónak tűnik, annál inkább is, mivel a kormánypárt mellett számos román alakulat is támogatja. Az RMDSZ foggal-körömmel igyekszik visszaszerezni a Maros-parti városházát, ezért tősgyökeres vásárhelyi politikusát, Kelemen Atilla parlamenti képviselőt indítja. Csakhogy önálló jelöltet állított az RMDSZ ellenében először induló Magyar Polgári Szövetség is, amelynek képviselője – Kiss Kálmánhoz hasonlóan – szintén esélytelen, ám ahhoz elegendő, hogy a román jelölt javára vonjon el szavazatokat.

***

Funar kukákkal kampányol.
Kolozsváron egyre kevesebb a román nemzetiszínre, piros-sárga-kékre festett szemetesláda, mivel Gheorghe Funar polgármester most ezzel a „kampányfogással” akarja enyhíteni korábbi döntésének nem túlzottan pozitív hatását – írta tegnap a romániai magyar sajtó. Az új, narancssárga hulladéktartók felszerelését március közepén kezdte el egy marosvásárhelyi cég, amely a kukák gyártója és forgalmazója is. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.