időjárás 5°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Vízválasztó lesz az EU-csatlakozás?

Neszméri Sándor
2004.04.23. 19:31

Ivan Gasparovic nem akar hozzájárulni a szlovák kormány bukásához, ellenkezőleg, szoros kapocs kíván lenni a polgárok és a parlament, valamint a kormány között, s hozzájárul majd a fájdalmas, de szükséges reformok megmagyarázásához, elfogadtatásához is. Az újonnan megválasztott szlovák államfő tegnapi, első hivatalos sajtótájékoztatóján beszélt erről, visszautasítva azt a korábban megfogalmazott vádat, hogy az ellenzék támogatásával lett államfő, ezért annak akarata szerint az idő előtti választásokon fog munkálkodni.
A hivatalát június 15-én elfoglaló államfő lapunk kérdésére válaszolva elmondta azt is, május elseje, uniós csatlakozásunk napja „vízválasztó” lesz a szlovák–magyar kapcsolatokban. Az uniós tagság „egyszerűen kigumizza” az országaink közt meglévő még nyitott kérdéseket. A szlovákiai magyar kisebbséggel kapcsolatban pedig azért lesz határkő az uniós csatlakozás, mert okafogyottá válnak a kisebbségek különleges elbánást elváró igényei. „Valamennyien polgárok vagyunk, azonos jogokkal és kötelességekkel. Nem értek egyet a diszkriminációval, de a pozitív diszkrimináció híve sem vagyok” – hangsúlyozta.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.