A BUX 15 pontot nőtt

Enyhe, 14,79 pontos emelkedéssel zárta a tegnapi kereskedést a BUX. A magyar tőkepiacon a Richter eredménye, illetve az ÁPV Rt. sokak számára nem teljesen érthető tenderkiírása okozott döbbenetet, ennek hatására a gyógyszergyártó cég 1295 forintot zuhant.

2004. 05. 04. 17:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BUX nyitás után egyből 90 pontot emelkedett, majd a pesszimista befektetői hangulat gyors eróziót okozott. A zuhanást követve az index már nem tudott talpra állni, így a kereskedés végén csupán 0,13 százalékos növekedést mutatott fel.
A tőzsde tegnapi forgalma 10,37 milliárd forint lett, ebből 4,3 milliárd forintot tett ki a Richterre kötött üzletek értéke.
Meglepetést keltett a parketten a Zalakerámia igazgatósága azzal, hogy közölte: a rendelkezésre álló információk és dokumentumok alapján nem javasolja elfogadásra a részvényeseknek a Lasselsberger Ceramics vételi ajánlatát. A közleményben jelzik, hogy az igazgatóság véleménye az ajánlati időtartam zárónapjáig megtekinthető a Zalakerámia székhelyén, valamint a felvásárlás lebonyolításával megbízott Raiffeisen Értékpapír és Befektetési Rt. székhelyén. Az osztrák Lasselsberger GmbH többségi tulajdonában álló, Magyarországon bejegyzett Lasselsberger Ceramics Kft. április 15-én tett közzé nyilvános vételi ajánlatot a Zalakerámia valamennyi részvényére 2350 forintos árfolyamon. Az igazgatóság közleményének hírére a Zalakerámia részvényei 95 forintot gyengültek.
A BUX növekedését segítette viszont a Mol, Matáv, OTP hármas drágulása, az olajipari cég részvényei 115 forintot, a távközlésieké 15 forintot, a banki papírok 66 forintot javultak. Hasonlóan nőtt még az Antenna Hungária (AH), a Brau Union és az Elmű ára. Az elemzők rámutattak, hogy a szerdai kormányülés előtt az AH-papírokat újból privatizációs spekuláció drágította, ennek köszönhetően tegnap a műsorszóró cég részvényei 120 forintot erősödtek. Az idei évre tervezett privatizációkkal kapcsolatban az ÁPV Rt. vezérigazgatója, Kamarás Miklós közölte, hogy nem foglalkoznak a Mol ez évi privatizációjával, a Richter-tranzakcióból azonban még az idén bevételre számítanak.
A Richterrel kapcsolatban Kamarás Miklós kifejtette: többféle, egymással versengő lehetőség közül választják ki a tranzakció lebonyolításához szükséges pénzügyi instrumentumot. A Mollal összefüggésben a vezérigazgató elmondta: a tranzakcióra az erre legkedvezőbb időben kerülhet sor, a közeljövőben azonban nem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.