Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Németország

A csíki maffiavezér gazdag bűnlajstroma

Fél évtizedes terrortól szabadult meg Csíkszereda azáltal, hogy a román rendőrség őrizetbe vette az egyik legtehetősebb helyi üzletembert és három feltételezett bűntársát. Az alkoholmágnás Csibi Istvánt emberölési kísérlettel, zsarolással és más bűncselekmények sorozatával gyanúsítják.

2004. 05. 13. 16:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valószínűleg csendesebb napok köszönnek a székelyföldi Csíkszeredára, miután több hónapja tartó nyomozás után a román hatóságok három társával együtt letartóztatták az egyik legbefolyásosabb helyi vállalkozót. Az alkoholforgalmazásból tetemes vagyonra szert tett Csibi István ellen emberölési kísérlet miatt már vádat is emeltek, emellett zsarolással, személyi szabadság korlátozásával, közerkölcs elleni vétséggel gyanúsítják. Ám ez csak a felszín. A 38 éves üzletember több mint öt éve tartotta rettegésben a hargitai megyeszékhelyet, maffia típusú leszámolásaitól egyetlen lakos sem érezhette magát biztonságban. Az árvaházban felnőtt, majd a tengerészetnél szolgált Csibi a kilencvenes évek elején építette ki cégbirodalmát Csíkszeredán és környékén, hatalmát pedig több mint ötvenfős, többnyire más vidékekről toborzott testőrkülönítményével biztosította. Legnagyobb cége, a Neptun Rt. állandóan hangos volt a botrányoktól. Ha hibáztak, alkalmazottait megkínozta, megverette, a legkisebb pénzhiány miatt pedig több dolgozója volt kénytelen házát, vagyonát a cégre íratni, a bántalmazástól ellenben így sem szabadult meg. A Neptunnál uralkodó terrorról az ügy koronatanúja, Csibi egykori személyi titkára vallott a nyomozóknak, akinek fejét a vállalkozó évekkel ezelőtt baseballütővel próbálta szétverni. A városban a közlekedési rendőröknek sem őt, sem cégei autóját nem volt szabad megállítaniuk, ellenben ha egy ártatlan gépkocsivezető megelőzte, gorillái a sofőrt kiráncigálták autójából és arra kényszerítették, hogy térdepelve kérjen bocsánatot főnöküktől. Bosszújától többen külföldre menekültek. Csibivel évekkel ezelőtt a magyar hatóságok is megismerkedtek, amikor embereivel szétvert egy budapesti vendéglőt, majd a kiérkező rendőröket is bántalmazta.
Nem menekültek a diktatórikus hajlamú férfitól a konkurens csíki vállalkozók sem, akiket folyamatosan megzsarolt, sőt verőlegényeit is rájuk küldte. Az egyik, szintén alkoholforgalmazásból élő üzletembert például cége udvarán verette agyba-főbe, gépkocsiját pedig elszállíttatta. A helyi hatóságok azonban ezt az ügyet is eltusolták, sőt a volt megyei rendőrparancsnoknak az volt a legnagyobb gondja, nehogy kitudódjon, hogy a kárvallott vállalkozó panaszt tett nála. A Csibi-ügyben egy hete indult átfogó vizsgálatokat bukaresti nyomozók folytatják, így derülhetett fény arra, hogy a vállalkozónak tucatnyi rendőr, ügyész és finánc falazott az évek folyamán. Az erőszakos bűncselekményekről, több milliárd lejes adócsalásról és más kihágásokról szóló dossziék elfektetése fejében az üzletember lefizette a hatóság embereit, akik ellen – leváltásukkal és vagyonuk átvizsgálásával párhuzamosan – most szintén eljárást indítottak. Mindeddig a megyei főügyészről, nyolc magas beosztású rendőrtisztről, valamint a pénzügyi igazgatóság területi vezetőjéről és helyetteséről bizonyosodott be, hogy Csibi cinkosai voltak. Hoszszú ideig nem juthattak információkhoz emiatt a bűnszervezetről cikkező újságírók. Egyiküket, a városi tanácsos Szondy Zoltánt tavaly kétszer verette meg Csibi István, a felbujtásról éppen az egyik tettes vallott. Sajtóperek indításával megfélemlíteni igyekezett azt a néhány lapot is, amely a hatóságok felébredése előtt cikkezni mert viselt dolgairól. Az egyik, a Kolozsváron megjelenő Krónika napilap éppen tegnap nyerte meg a Csibi által becsületsértés és rágalmazás jogcímén indított pert. Az ügy pikantériája, hogy a 60 napos vizsgálati fogságban lévő csíki vállalkozó a napokban azzal az indokkal vonta viszsza a többi sajtópert, hogy „jó kapcsolatot” akar kialakítani a hírlapírókkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.