Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Németország

Beindult a kampány Romániában

Megkezdődött a politikai ígérgetések időszaka Romániában, miután a hét végén hivatalosan is bejelentették a választási kampánystartot. Az erdélyi magyarok június 6-án növelni kívánják képviseletüket az önkormányzatokban.

2004. 05. 10. 17:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 600 polgármester- és hatezer tanácsosjelölttel vág neki a június 6-i helyhatósági választásoknak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). Választási kampányát – amely hivatalosan szombaton vette kezdetét Romániában – az erdélyi magyarság egységére, az ország 2007-re remélt EU-csatlakozására alapozza a Markó Béla vezette érdekvédelmi szövetség, sűrűn hangoztatva azokat a megvalósításokat is, amelyeket a román kormánypárttal együttműködve sikerült elérnie. Ilyen például az aradi szabadság-szobor újraállítása, a magyar nyelvű helységnévtáblák elhelyezése vagy az észak-erdélyi autópálya kiépítése érdekében folytatott lobbi. Markó Béla elnök többek között ezekre az eredményekre utalva jelentette ki az RMDSZ nagyváradi kampánynyitóján, hogy a szövetség immár a nagy lépések politikáját követi.
Az RMDSZ-nek négy évvel ezelőtt közel 150 polgármesteri és 2500 önkormányzati képviselői tisztséget sikerült megszereznie Erdélyben, ezt a számot pedig növelni kívánja. Erre kevesebb esélye lesz idén, mint 2000-ben, hiszen a Szász Jenő vezette Magyar Polgári Szövetség függetlenként induló jelöltjei mellett számos román politikai alakulat listáján indulnak magyarok. A kormányzó Szociáldemokrata Párt erdélyi szavazótáborának növelése céljából Kolozsváron, Adrian Nastase pártelnök-kormányfő irányításával nyitotta meg választási kampányát, ahol egyebek mellett Rétyi Ödön sepsiszentgyörgyi polgármesterjelöltjét is bemutatta. A PSD másrészt magyar szövetségesével karöltve szeretné legyőzni Kolozsvár nacionalista polgármesterét, aki ellen az RMDSZ támogatását is élvező Ioan Rus belügyminisztert indítja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.