Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Németország

Ígéretekben bízva

Erdélyben továbbra is abban bíznak, hogy az Oktatási Minisztérium eláll korábbi szándékától, és nem szünteti meg az Apáczai Közalapítványt (AKA).

2004. 05. 06. 16:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Értesüléseink szerint körvonalazódik a döntés az Apáczai Közalapítvány megtartásáról – nyilatkozta tegnap a Magyar Nemzetnek Kötő József. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) oktatásügyi alelnöke úgy gondolja, hiba lenne új struktúrába olvasztani a magyarországi, illetve a határon túli magyar oktatást finanszírozó közalapítványokat. Mint ismeretes, az Oktatási Minisztérium szerint ezt az intézkedést részben az európai uniós csatlakozás, részben takarékossági okok indokolják. „Magyarországnak nyilvánvalóan belügye, hogy az EU-integráció keretében miként korszerűsíti támogatási intézményrendszerét. Ám szerintünk nem kellene sérüljön a határon túli magyarság finanszírozását biztosítani hivatott hálózat. Tapasztalataink ugyanis azt súgják, hogy a jogi, gazdasági önállóságukat elveszítő intézmények rövid idő alatt felszámolódnak” – értékelt lapunknak Kötő. Az alelnök közölte, Markó Béla RMDSZ-elnök korábban határozott ígéretet kapott Medgyessy Péter kormányfőtől, hogy a közalapítványok átszervezésénél figyelembe veszik a határon túli magyarok igényét, ugyanakkor az intézkedés nem történik meg a velük folytatott konzultáció nélkül. Kötőtől megtudtuk, Szabados Tamással, az OM politikai államtitkárával folytatott beszélgetése során arra is ígéretet kapott, hogy nem sérül a határon túli magyarságnak szánt eddigi támogatási rendszer.
Az oktatási tárca elképzelése szerint az eddigi közalapítványokat összevonnák egy új, Egységes Magyar Oktatásért Közalapítvány néven létrehozandó szervezetbe. Ha az Apáczai Közalapítványt nem vennék be ebbe a közalapítványba, akkor 23 tagú kuratóriumát kilenc főre csökkentenék, és az új testületben helyet kapnának a határon túli magyarok képviselői is. Az AKA honlapján jelenleg nem találhatók új pályázati kiírások, a főoldalon a böngészőt a közalapítvány munkatársainak Megszűnünk? kérdése fogadja. A közalapítvány mai kuratóriumi ülésén szóba kerül az intézmény további sorsa is.



Évfordulós díszülés. A Határon Túli Magyar Oktatásért Apáczai Közalapítványt 1999. április 7-én hozta létre az Orbán-kormány. Az alapítvány fő célja a szülőföldön való megmaradás elősegítése. Ennek érdekében öt év alatt közel négymilliárd forinttal támogatta a határon túl működő magyar nyelvű felsőoktatást és szakképzést a már kialakult intézmények, szervezetek megerősítésével, újak létrehozásával, az oktatók és diákok ösztöndíjazásával, az anyaországi kapcsolatépítés és a továbbképzés elősegítésével. Az Apáczai Közalapítvány kuratóriuma az alapítás ötödik évfordulója alkalmából ma díszülést tart. (P. I.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.