Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Németország

Kettős szerepben az erdélyi újságírók

Több mint egy tucat magyar újságíró, illetve egyházi ember pályázik az idén önkormányzati tisztségre Erdélyben. A szakma és a felekezetek egy része azonban etikai szempontból összeegyeztethetetlennek tartja a politikával való összefonódást.

2004. 05. 20. 17:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) közleményben ajánlotta tagjainak, hogy politikai szerepvállalásuk időtartamára függesszék fel újságírói tevékenységüket, számos magyar szerkesztő indul a júniusi romániai helyhatósági választásokon. Többségük az RMDSZ városi vagy megyei önkormányzati listáin mérettetné meg magát, de szerepelnek újságírók a választásokból kizárt Magyar Polgári Szövetség listáján is. Az erdélyi magyar sajtó munkatársai közül többen jelenleg is önkormányzati képviselők, ám a szakma eddig nem kifogásolta kettős tevékenységüket. A romániai választási kampány májusi kezdetekor ellenben a MÚRE ajánlást fogalmazott meg tagjai számára. Ebben a közel félezer tagot számláló erdélyi szakmai szervezet úgy véli, politikai szerepvállalásuk idejére a sajtósoknak fel kellene függeszteniük újságírói tevékenységüket. A politikusjelöltek között két megyei magyar napilap főszerkesztője, továbbá számos erdélyi kiadvány munkatársa is szerepel és több hírlapíró tevékenykedik az RMDSZ kampánystábjaiban. A Kovászna megyében megjelenő Háromszék napilap főszerkesztője nemrég ultimátumot adott munkatársainak: válasszanak a kétfajta szerepvállalás között. A szatmárnémeti Friss Újság főszerkesztője – aki szintén tanácsosjelölt – viszont úgy véli, a romániai kisebbségi helyzetben a magyarok nincsenek olyan sokan, hogy ne vállaljanak közigazgatási szerepet is. Hasonló problémát okoz, hogy indulnak a választásokon erdélyi magyar papok is.



Kifogásolják Iliescu körútjait. A romániai ellenzéki pártok felszólították Ion Iliescu államfőt, hogy a választások idején szüneteltesse országjáró körútjait. A demokraták és a liberálisok szerint az államelnök nyíltan kampányol a kormányzó Szociáldemokrata Párt jelöltjei mellett, vidéki kiszállásai során kizárólag a PSD helyi vezetőivel találkozik. Az ellenzék kilátásba helyezte, hogy a parlamentben kezdeményezi az államfő tisztségének felfüggesztését. A megválasztásáig a PSD elnöki tisztségét betöltő Iliescu tegnap szülővárosában tett látogatásán viszszautasította a vádakat. (R. Sz.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.