Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Németország

Tömeges nácivadászat indult Romániában

Román állampolgárok tucatjai keresték fel az elmúlt időszakban az izraeli Wiesenthal központot, hogy az országban élő állítólagos zsidógyilkosokat nevezzenek meg. A moldvai Iasi környékén tíz háborús bűnöst véltek azonosítani.

2004. 05. 17. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedvező visszhangra lelt Románia moldvai régiójában a Simon Wiesenthal Központ Utolsó esély elnevezésű nácivadász felhívása. Az izraeli szervezet márciusban meghirdetett romániai programjának keretében tízezer dollárt ígért minden olyan információért, amely a nemzetiszocialista háborús bűnösök és bűntársaik nyomára vezet. A programot két éve kezdték meg Észtországban, Litvániában és Lettországban, s azóta 258 olyan személyre bukkantak, aki azzal gyanúsítható, hogy együttműködött a fasisztákkal vagy háborús bűnöket követett el. Hasonlóan sikerrel járhat a felhívás Romániában is, ahol 420 ezer áldozata volt a holokausztnak. A jeruzsálemi Wiesenthal központ a napokban bejelentette: az elmúlt másfél hónap során román állampolgárok tucatjai keresték fel az intézményt levélben vagy telefonon, és főleg a Iasi környékén élő feltételezett háborús bűnösökre hívták fel a figyelmet. A moldvai városban 1941. június 26. és július 6. között 9–12 ezer zsidót gyilkoltak meg az Antonescu marsall elrendelte pogromban, majd halálvagonokban zsidók ezreit deportálták. A jelentős pénzjutalom reményében adott információk, sőt a konkrét nevek ellenőrzése érdekében hamarosan a helyszínen kezdenek vizsgálódni a nácivadász központ munkatársai. A nyomozás sikeres végkimenetele azonban kétséges, hiszen mára – feltéve, hogy még él – a legfiatalabb háborús bűnös is betöltötte a 85 éves életkort.
A Wiesenthal központ egyébként nemrég élesen bírálta Romániát, mert nem folytat nyomozást és eljárást a háborús bűnösök ellen. Jelentésében a szervezet rámutatott: a román hatóságok nem tettek gyakorlati lépéseket a háborús bűnök feltárására, és nem vonták
vissza azt a rendelkezést, amelyben kegyelemben részesítettek két, a holokauszt bűntetteiben való részvételért elítélt egykori ezredest. Románia és Izrael között tavaly vita bontakozott ki amiatt is, hogy vezető bukaresti tisztségviselők tagadták, miszerint az országban holokauszt lett volna. Mára ellenben a nyíltan zsidóellenes magatartásáról híres, idegengyűlölő Vadim Tudor pártelnök filoszemitává vált, Ion Iliescu államfő pedig árnyalta azon korábbi kijelentését, amelyben tagadta a romániai zsidóüldözést.

A Simon Wiesenthal Központ nagyszabású kampány keretében még élő háborús bűnösöket akar felkutatni Németországban, de Horvátországban, Magyarországon és Ukrajnában is – jelentette a Focus német hírmagazin. Efraim Zuroff, a jeruzsálemi székhelyű központ vezetője a német hetilappal közölte, hogy 10 ezer eurós jutalmat adnak azokért a jelzésekért, amelyek bűnösök elfogását eredményezik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.