Drágul a sertéshús

A hazai és uniós sertéshiány miatt emelkednek a sertésfelvásárlási és velük a fogyasztói árak is, aminek következtében nyereségessé válik a veszteséges sertéstartás. A jövőben a hazai piacra komoly hatással lesznek a regionális – olasz, német – viszonyok is.

Nagy Ottó
2004. 06. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érezhetően drágult a sertéshús az elmúlt másfél hónapban, várhatóan ez a tendencia folytatódni is fog a következő időszakban is – nyilatkozta lapunknak Zádori László, a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) titkára. A kiváltó okok között szerepel, hogy a magyar sertésállomány tavaly május óta 5,3 millió darabról 4,3 millió darabra csökkent. Ez a csökkenés már önmagában keresleti piacot alakított ki itthon, amit még tetézett, hogy az unióban is hasonló helyzet alakult ki, ami persze áremelkedéssel járt, és természetszerűleg kiváltotta a hazai sertés felvásárlási árának emelkedését.
Mindezeket a folyamatokat az ipar úgy reagálta le, hogy emelte árait, amit a kereskedők is érvényesítettek, és így emelkedtek a fogyasztói árak. Annyira – tette hozzá a VHT titkára –, hogy ma már nem lehet 700 forintos karajról beszélni, mert e húsféle ára már 900– 950 forint körül mozog kilogrammonként. Várhatóan azonban itt sem áll meg, hanem megközelíti, esetleg el is éri a vásárlási szempontból lélektaninak minősített kilónkénti 1200 forintos árat, amíg nem tapasztalható „mérhető” változás a fogyasztásban. A karaj már volt ilyen drága, amikor a 90-es évek végén hasonló volt a sertéspiaci helyzet – mondta a szakember. Ezzel viszont eltűnik a sertéstartás eddigi vesztesége is, és előbb nullára fut, majd nyereségbe fordul a tevékenység. Ez az állapot várhatóan másfél, jó esetben akár két évig is fennmaradhat. Mindez jellemző a sertéstartás ciklikusságára, mert szinte bizonyosan ellentétes irányba fordulnak a piaci folyamatok. A jelenlegi árkiegyenlítődést azért érezzük jobban – fűzte hozzá a Zádori László –, mert az utóbbi időszakban a hazai sertéshúsárak jelentősebb mértékben maradtak el az uniós húsáraktól. Alacsonyabb árszintre azonban itthon már nem kell számítani, mert a hazai viszonyokra hatással lesznek például az osztrák és az észak-olasz felvásárlási árak is.
Zádori közölte azt is, hogy át kell alakítani a garantált sertés felvásárlási árat meghatározó árbizottságot is, mert működési rendszerét összhangba kell hozni az uniós szabályokkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.