Európa-szerte forgalmazzák tavaly április óta a Belgiumban gyártott Outox nevű italt, amit bevallottan azoknak az autóvezetőknek találtak ki, akik nem akarják megvonni maguktól az alkoholfogyasztás örömeit. Viszont a szondáztató rendőrnél sem szívesen hagynák ott a jogosítványukat. A gyümölcsízű, természetes anyagokból gyártott üdítő a leírás szerint úgy működik, hogy a májban felgyorsítja az alkohol lebontásához szükséges enzim termelését. Néhány kétkedő orvos szerint azonban a máj folyamatos dolgoztatása káros következményekkel is járhat.
Zajkás Gábor, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet munkatársa lapunknak elmondta, hogy még nem hallott az Outoxról, hiszen az EU-ból érkező élelmiszerekhez már nem kell OÉTI-engedélyt kérni. Kifejtette viszont, hogy a szervezetre reklámozottan biológiai hatást gyakorló szerek forgalmazásához idén május elsejéig szükséges volt az intézet hozzájárulása, de az ital palackján csak Kermi-engedélyszám látható, így nyilván élelmiszerként jelentették be. Zajkás doktor egyébként nehezen tudja elképzelni, hogy két deci tömény alkoholt ötven perc alatt semlegesíthet a máj, mivel természetes körülmények között 7–10 gramm bomlik le óránként.
Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelembiztonsági szakértője hihetőnek találja, amit az Outoxról állítanak. Hozzáfűzte: attól, hogy valami természetes anyagokból készült, még lehet káros is. Az EU-ban egyébként már a gyártók felelnek a termékeik összetételéért, amit persze a hatóságok folyamatosan ellenőriznek.
A forgalmazó cég ügyvezető igazgatója, Gál Ferenc közölte, hogy az ital titka az összetevők arányában rejlik, amit hetven év alatt kísérleteztek ki Belgiumban. Magyarországon, bár nem lett volna rá szükség, bevizsgáltatták az OÉTI-vel, és mindent rendben találtak.

Fontos változást jelentett be a BKK a 3-as villamossal kapcsolatban