Hogyan legyél humoralista (49.)

Sándor György
2004. 08. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

OKOS PULTOK KELLENEK
A KÉZISZERSZÁMOKNAK
– tárolószekrény, lehetőleg csepegtetőtálcával az elmosottaknak. Kézre álló nyersanyagpolcok, ahol sorakozik minden, ami mindig kell: paprika, olaj, méz, fűszerek, magok, teák. Különgyűjtők a hulladékoknak: komposztba, égetni való, külön a fém, műanyag és üveg.
A tűzhely hozzáférhető legyen, tárolóhely a tüzelőnek, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy még valóban élő tűz van a konyhánkban.
OIKOS = LAKÓKONYHA
Az is kérdés, hogy külön asztal kell-e az étkezéshez, vagy a nagy munkaasztal lehet maga az étkezőasztal is? A gyakorlat dönti el, melyik a jobb megoldás, de a tervező feladata az lenne, hogy:
ÁT IS LEHESSEN RENDEZNI
A HELYISÉGET
– esetleg évente is, az évszaknak megfelelően.
DARVAS BÉLA
„VIRÁGOT OIKOSNAK”
– című kitűnő könyvéből tudtam meg, hogy „Oikos” görögül lakókonyhát jelent, és az ökológia szó alapja. Ha az ökológián környezetet értünk, akkor a szó most visszavilágít a jelentés eredetére. Akkor eredetileg életteret jelentett, nem az élet kisebb terét a nagyobb élettérben – remélem nem titulálják majd ezt a kétszeresen is leírt „életteret” gyűlöletbeszédnek (S. Gy.)
EZT A KICSI TERET VISZONT AZ ASSZONYOK
TEREMTETTÉK MEG
– a tűzhely melegével és szívük melegével. Ennek a szentélynek ők a papnői.
A BIOKONYHA ALAPJA
AZ ÉLŐ ÉTEL
Ez azt jelenti, hogy megőrizzük az élelmiszerek beltartalmi értékét, különös tekintettel a biotermékekre. Vétek is lenne kifőzni belőlük az életet – inkább fogyasszunk kevesebbet, de teljes értékű legyen.
(MINDEZ PERSZE CSAK AJÁNLÁS)
– az anyagi helyzetünk, az időbeosztásunk, a körülményeink fogják megszabni, mit tudunk belőle hasznosítani.
AKI NAGYON MEGSZOKTA A RÉGI ÍZEKET
– talál olyan ötleteket, amelyekkel az új alapanyagokból régiest lehet előállítani.
AKI SZÍVESEN KÍSÉRLETEZIK
– és a család is vállalkozó szellemű, az új kombinációkat próbálhat ki.
A FANTÁZIÁNAK NINCS HATÁRA
És ne feledjük: az éhség a legjobb szakács. Ha nagyon félresikerül az újdonság, és szemrehányást kapunk érte – ne szívjuk mellre. Homérosz is elbóbiskolt néha!
Vége a sorozatnak

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.