A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Rövid tündöklés, gyors bukás?

2004. 08. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hasonló Magyarországon a politikai helyzet, mint 1989– 90-ben. Félreértés ne essék, ezt nem holmi szélsőséges, populista, demagóg, reakciós ellenzéki jelentette ki a napokban. Olyannyira nem, hogy az illetőt Gyurcsány Ferencnek hívják. Az egyik internetes portálnak adott interjújában egészen pontosan úgy fogalmazott: „Nem kétséges, hogy az a támogatás, amit a párton belül kapok, közel van ahhoz a hangulathoz, amit utoljára 1989–90-ben lehetett érezni a pártban. A felszabadultság és a bátorság pillanata ez, mely a pártban is változásokhoz vezet.”
Nem kétséges – idézhetjük a miniszterelnök-jelöltet –, ezzel a helyzetértékeléssel a legteljesebb mértékben egyetérthetünk. Az viszont igen kétséges, hogy a freudi elszóláshoz hasonlítható őszinteség mennyiben találkozik a Magyar Szocialista Párt vezetésének, tagságának és folyamatosan néptelenedő táborának rokonszenvével. Az ok túlontúl kézenfekvő: az 1990-es első szabad választásokon az MSZP csúfosan leszerepelt, és csupán kis létszámú, túlnyomórészt listás képviselőkkel feltöltött frakcióval képviseltette magát a parlamentben. Örömmel állapíthatjuk meg tehát, eljött a ritka pillanat: osztjuk Gyurcsány Ferenc nézetét az MSZP kilátásait illetően. Nagy kérdés azonban, hogy ha ebbéli véleményét az MSZP szerdai királycsináló kongresszusán is kifejti, vastapssal és számára pozitív döntéssel honorálták volna-e a küldöttek.
Bár ki tudja? Lehet, hogy mégiscsak elismételte az Indexnek mondottakat, csupán a felfokozott izgalmi állapotban lévő küldöttek nem figyeltek fel az ominózus, pártjára nézve dehonesztáló, sanyarú jövőképet felfestő szavakra. Merthogy a terem ajtajára bízvást kirakhatták volna a zárt kongresszus, de még inkább a zártosztály táblát, hiszen mint ismeretes, az európai parlamentáris demokrácia történetében szokatlan, ám a kommunista diktatúra éveiben igencsak megszokott módon egyetlen lelket, illetve újságírót sem engedtek be a helyiségbe. Érdekes módon a média szervilisebb része sem csinált nagy ügyet az esetből, pedig a társadalom felé való nyitottságot legalábbis a lózungok szintjén nemcsak Gyurcsány, de az MSZP is mindig hangsúlyozza.
Párton belüli erőszak – mondhatnánk, ha nem tudnánk, hogy egy miniszterelnök jelölése nemcsak egy párt, hanem egy egész társadalom, Magyarország egyik legfontosabb kérdése. Vagyis nem az MSZP-vel, illetve a médiával szemben gyakoroltak durván és sértőn kirekesztő eljárást, hanem saját potenciális választóikkal szemben is. Akik szüntelenül apadó létszámban sorakoznak fel mögöttük. Csakhogy zárt kapuk mögé nehéz hús-vér embereknek sorakozniuk, s talán ezt érezhette meg a milliárdos miniszterelnök-jelölt is, aki immár a média beeresztése után valami olyasmit mondott, hogy olyan felelősen és bölcsen viselkedett a hatszáz-egynéhány küldött, hogy akár a nyilvánosság kizárása nélkül is meg lehetett volna tartani a gyűlést.
Akkor még csak találgatni lehetett, pontosan mi történt, mi hangozhatott el a teremben, bár több mint sokatmondó, hogy a videofelvételt nemigen kívánják publikussá tenni a jelenleg még ügyvezetőként kormányzó erők. Csak annyit lehetett tudni, hogy amilyen gyorsan lerakta a voksot az MSZP elnöksége Kiss Péter kancelláriaminiszter mellett, olyan rapidul döntött a delegáltak nagy többsége a másik egykori ifjúkommunista KISZ-vezető mellett. Nem tudhatta a magyar társadalom, vajon szokásosan feltűrt ingujjal mondta-e el beszédét, s arról sem szivárogtak ki információk, egyszer már bevált kellékként, mintegy ráhangolódva az olimpiai eseményekre, a nagyobb hatás kedvéért feltette-e az úszószemüveget és az úszósapkát. Ha így lett volna, stílszerűen történt volna, hiszen sikerült szárazon megúsznia a miniszterelnöki lemondatást részben kiváltó nyári akcióit, a párton belül is máig felrótt, tisztázatlan vagyongyarapodását s még több mint egyéves sportminiszteri látványos semmittevését is. Csak annyit tudhatunk, hogy sem Kiss Péter, sem pedig Gyurcsány Ferenc nem vázolt fel semmilyen programot a kongresszuson.
Gyurcsány rokonai, barátai és üzletfelei, valamint a sajtó baloldal felé hajladozó része azt szokták emlegetni, sugallni: a milliárdos politikusnak van víziója a kormányzásról. Hozzáfűzhetjük: nyilatkozatai, írásai tükrében pszichológiailag inkább vizionálásként határozhatjuk meg elképzeléseit a hatalomgyakorlásról és az ideális társadalmi berendezkedésről. Nézetei elemzők szerint is furcsa egyvelegét alkotják a romantikus antikapitalizmusnak, a tőkés társadalom dicsőítésének, a populista demagógiának és a „reakciós jobboldal” ostorozásának, miközben egyszerre alkalmazza a jobb- és baloldali rendpártiság frázisrendszerét. Tóth Gy. László politológus ezt úgy foglalta össze: Gyurcsány állítólagos ideológiája nagyjából abból áll, hogy a magyar társadalom ismerje el a gazdagokat, s azok majd juttatnak egy keveset nekik a javakból.
Az új szociáldemokrácia a címe annak a tanulmánynak, amelyet 2002 novemberében jelentetett meg az akkor még Medgyessy Péter kormányfő tanácsadójaként tevékenykedő politikus. A cím találó: anynyira új ez a Gyurcsány-féle ideológia, hogy nehezen nevezhető szociáldemokráciának. Ha szociálliberalizmusként determinálnánk elképzeléseit, közelebb járnánk az igazsághoz, bár gondolatai holmi homályos, új, jóléti szerződést is körvonalaznak, a tőke felelősségét hangsúlyozzák. Az új magyar szociáldemokrácia politikájának (sic!) középpontjában a partnerség áll, írja egy helyütt, ám ha valaki figyelmes olvasó, olyan mondatokat is találhat, mint hogy a magyar jóléti rendszer átláthatatlan és pazarló. Szerinte nem az a baj, ha a tőke befolyásolni kívánja a kormány döntéseit, hanem ha az a nyilvánosság kizárásával és egyoldalú előnyök megszerzésével történik. Úgy véli: „ennek a gyakorlatnak és a politikai-gazdasági korrupció mögötte felsejlő lehetőségének tényleg véget kell vetni”. Úgy folytatja: ezt nem a kormányzat bezárkózásával, hanem a demokratikus nyilvánosság kiterjesztésével kell megelőzni. „Nemet kell mondani a gazdasági-üzleti klientúraépítésre, és igent a kölcsönös felelősségre, a szabályozott intézményes együttműködésre.”
Bizony hogy nemet kell mondani, kedves Gyurcsány Ferenc, a klientúraépítésre, még ha az brókerbotrányostul, kakaóbiztosságostul és balatonőszödi üdülőstül már meg is történt. A kormányzati bezárkózásról pedig annyit, hogy máris sikerült megvalósítani a kongresszuson, így a „demokratikus nyilvánosság kiterjesztését” talán hebehurgyaság volt bevenni a programpontok közé.
Merthogy a szó veszélyes fegyver, még akkor is, ha nem Medgyessy Péter, hanem Gyurcsány Ferenc kezeli. Visszafelé is elsülhet, miként azt a kongresszuson történtek és a jövendő miniszterelnök korábbi nyilatkozatai illusztrálják. Suta nyilatkozattételből ugyanis nem kellett órákat vennie leköszönő főnökétől. Amikor a napokban megkérdezték tőle, igaz-e, hogy sok kongresszusi szavazatot megvásárolt, hirtelenjében azt mondta: „Kereskedők szoktak szavazatot vásárolni és nem politológusok.” Túl azon, hogy egy egész társadalmi réteget sikerült megsértenie, saját korábbi foglalkozását is korrupciógyanús tevékenységgé degradálnia, műveltségi szintjébe is bepillantást engedett, amikor a politikusi és a politológusi hivatást nem tudta megkülönböztetni.
Talán az ilyen és hasonló mondatok miatt is lehetett zárt az az ülés. Hosszú még a nap, mondta csibészesnek szánt mosollyal a frakcióülésről kijövet a lehetséges miniszterelnök-jelöltségét firtató kérdésre. Valóban, a nap is hosszú volt, de még az út is hosszú lehet a hőn áhított miniszterelnöki székig. Miként az is kérdéses, ha elér addig, nem lesz-e rövid a tündöklése és gyors a bukása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.