Meglepő bejelentést tettek svéd tudósok a Stockholmban vasárnap kezdődött, A víz hete című konferencián. A jóslatuk szerint a világ csökkenő vízkészletei miatt leszármazottaink étrendje jelentős mértékben megváltozik majd: lekerül az étlapokról a hús, ami helyett leginkább magvakat és zöldségeket fognak fogyasztani ükunokáink. Mindezt kényszerből teszik majd, mert egy kilogramm hús „előállításához” jóval több víz szükséges, mint ugyanilyen mennyiségű növényéhez – adta hírül a BBC.
Miközben az éltető elemből egyre kevesebb áll a rendelkezésünkre, bolygónk népessége egyre inkább nő, naponta több az éhes és szomjas száj. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy hamarosan gyökeresen meg kell változtatnunk étkezési szokásainkat, hogy esélyünk legyen az életben maradásra. A stockholmi nemzetközi vízintézet (SIWI) szakértői szerint pillanatnyilag világszerte 840 millió ember szenved az alultápláltságtól, az éhező emberek száma 2025-re további kétmilliárddal bővül. Az élelmiszeripar évtizedekig megelőzte a népesség növekedését (a fejlettebb országokban), hamarosan azonban fordul a helyzet, mert víz híján nem lehet tovább növelni a termelést.
A számok nyelvén mindez egyszerű: egy kilogramm gabonán hizlalt marhahús felépítéséhez 15 köbméter vizet használ föl a jószág, a legelőn tartott birka 10 köbmétert iszik meg ugyanilyen gyarapodáshoz, míg egy kiló gabona 0,4–3 köbméter víz felhasználásával érik fogyaszthatóvá.

Mindkét irányban le kellett zárni az M5-öst, akkora a baj