Nem hatékony a HACCP

Hunyor Erna
2004. 10. 20. 17:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden érintett egyetértett az Országgyűlés idegenforgalmi bizottságának tegnapi ülésén abban, hogy az élelmiszerek higiéniájáról szóló, úgynevezett HACCP- irányelv nem működik hatékonyan. Úgy vélték: ennek főként az az oka, hogy a HACCP-rendszerszemléletet nem a vendéglátásra, hanem az élelmiszert előállító üzemekre találták ki. Ugyanakkor a legtöbb feladatot Magyarországon a HACCP erre az idegenforgalmi ágazatra rója – mondta Háber Tamás. A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke közölte: a magyar élelmiszer-biztonsági szabályok korábban is szigorúbbak voltak, mint a HACCP-rendelkezés, ám annak hazai bevezetése elsősorban a vendéglátóhelyek büntethetőségét növelte meg. Ezért a jogszabályt át kell alakítani – szögezte le Háber Tamás, aki szerint a jogalkotók Magyarországon gondolkodás nélkül törvénybe foglalták az unió ajánlását, s azt a vendéglátásra is kötelezővé tették.
A HACCP-rendszer május elseje óta kötelező Magyarországon is az élelmiszer-ipari üzemek és a vendéglátóhelyek számára, ám valójában nem működik elég hatékonyan – mondta Bujdosó László, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) főigazgatója. A rendszer bevezetésének előkészítése nem volt jó, s teret engedtek olyan nyerészkedőknek, akik érdekeltek voltak abban, hogy a HACCP-rendszer bonyolultnak tűnjön a vállalkozások számára, és így tanácsadói segítség nélkül ne lehessen azt bevezetni – hangoztatta. Elmondta: az ÁNTSZ készített egy egyszerű, áttekinthető kézikönyvet, amelyhez a szolgálat weblapján bárki hozzáférhet.
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium képviselője közölte: az ellenőrző szakhatóságok munkájában átfedések vannak, s a különféle ellenőrző szervek egy-egy problémát eltérő módon ítélnek meg és szankcionálnak. A turisztikai hivatal több – a vendéglátást érintő jogszabály – felülvizsgálatát javasolta.
A továbbiakban az Országgyűlés idegenforgalmi bizottsága támogatta azt a képviselői indítványt, amely a munkáltató által adható melegétkeztetési utalvány adómentes határát a jelenlegi 6000 forintról 8000 forintra emelné.



idegenforgalmi portál. Az Európai Turisztikai Bizottság (ETC) legfontosabb feladata, hogy Európát vonzóvá tegye a tengerentúli piacokon, s a szervezethez tartozó 33 ország idegenforgalmi kínálatát együttesen jelenítse meg – mondta el Arthur Oberascher, az ETC vezérigazgatója. Az osztrák idegenforgalmi hivatal vezetője abból az alkalomból érkezett a magyar fővárosba, hogy az ETC október 18–19-én Budapesten tartotta idei közgyűlését és igazgatósági ülését. Közölte: az EU első lépésként kétmillió euró támogatást adott az ETC-nek közös európai idegenforgalmi portál, a visiteurope.com létrehozatalára. A portál április óta működik, s az internetes kínálat jövő októberre készül el teljes egészében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.