Gesztenyemassza végre itthonról is

H Ű T Ő I P A R A hűtőipar kis szegletének meghatározó szereplője a hazai tulajdonban lévő Sarkpont Rt., amely gesztenyemassza-gyártással foglalkozik. A cég úgy tapasztalja, az eltérő fogyasztói szokások miatt a magyar gyártóknak egy ideig nem kell tartaniuk konkurenciától, de két-három év múlva számítani lehet az olasz alapanyagok megjelenésére.

Nagy Ottó
2004. 11. 15. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már elindult a szezonja a gesztenyepürének, amelynek alapanyagát jórészt egy teljesen magyar magántulajdonban lévő cég, a Sarkpont Rt. állítja elő. A cég egyik vezetőjétől, Böröcz Ildikótól megtudtuk, hogy a hazai fogyasztás ebből a termékből eléri az évi háromezer tonnát, amelyből közel ezer tonnát ők állítanak elő.
A legmodernebb gyártási technológiát alkalmazó és a legmagasabb minőségi követelményeknek is megfelelő cég kapacitása 1500 tonna a gyártási szezon másfél hónapjára vetítve. A Sarkpont Rt. a nagy tételben gyártott hagyományos minőségű termékeken túl többféle speciális, magas minőségi elvárásokat kielégítő, prémium típusú gesztenyemasszát, illetve gesztenyepürét is készít, például bébiétel-alapanyagot és speciális táplálkozási igényeket kielégítő termékeket. Új fejlesztésű termékük pedig a hőkezeléssel tartósított gesztenyekrém – ismertette Böröcz Ildikó. Hozzátette: ezer tonna kapacitású hűtőházukat, ahol szolgáltatásként bértárolást is vállalnak, 1998-ban építették. Fő profiluk a gesztenyemassza-gyártás, de terveik között szerepel más – alapvetően fagyasztott – termékek előállítása is.
A cég tizenhat éve van jelen a hazai piacon, ez idő alatt országos értékesítési rendszert alakított ki, így termékeik cukrászokhoz, kiskereskedőkhöz és a különféle hálózatok üzleteibe is eljutnak Magyarország egész területén. De szállítanak már a környező országokba és az EU más tagállamaiba, sőt az USA-ba és Kanadába is. A szakember megemlítette, hogy Nyugaton és a tengerentúlon elsősorban a konzerv formájú terméket ismerik és igénylik, gesztenyemasszát fagyasztva inkább csak itthon fogyasztanak a vásárlók. (Svájcban szintén, de ez egyedi eset.) Ezen eltérés ellenére úgy látják, hogy a külföldi konkurencia 2-3 éven belül rámozdulhat a magyar piacra, különösen az alapanyag-ellátásban erős, ám a maszszagyártás technológiáját alig ismerő olasz vállalkozások részéről.
Az alapanyaggal kapcsolatban – ami természetesen szelídgesztenye – Böröcz Ildikó megjegyezte, hogy tíz százalékban hazai, kilencven százalékban pedig importalapanyagot használnak fel. Az utóbbi években az alapanyagárak emelkedtek, de elsősorban az olasz piac kiszámíthatatlansága és a termék mennyisége, minősége révén az emelkedés nem volt egyenletes, és az EU-tagság sem jelentett az idén érzékelhető, a belépésnek betudható jelentősebb változást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.