Már elindult a szezonja a gesztenyepürének, amelynek alapanyagát jórészt egy teljesen magyar magántulajdonban lévő cég, a Sarkpont Rt. állítja elő. A cég egyik vezetőjétől, Böröcz Ildikótól megtudtuk, hogy a hazai fogyasztás ebből a termékből eléri az évi háromezer tonnát, amelyből közel ezer tonnát ők állítanak elő.
A legmodernebb gyártási technológiát alkalmazó és a legmagasabb minőségi követelményeknek is megfelelő cég kapacitása 1500 tonna a gyártási szezon másfél hónapjára vetítve. A Sarkpont Rt. a nagy tételben gyártott hagyományos minőségű termékeken túl többféle speciális, magas minőségi elvárásokat kielégítő, prémium típusú gesztenyemasszát, illetve gesztenyepürét is készít, például bébiétel-alapanyagot és speciális táplálkozási igényeket kielégítő termékeket. Új fejlesztésű termékük pedig a hőkezeléssel tartósított gesztenyekrém – ismertette Böröcz Ildikó. Hozzátette: ezer tonna kapacitású hűtőházukat, ahol szolgáltatásként bértárolást is vállalnak, 1998-ban építették. Fő profiluk a gesztenyemassza-gyártás, de terveik között szerepel más – alapvetően fagyasztott – termékek előállítása is.
A cég tizenhat éve van jelen a hazai piacon, ez idő alatt országos értékesítési rendszert alakított ki, így termékeik cukrászokhoz, kiskereskedőkhöz és a különféle hálózatok üzleteibe is eljutnak Magyarország egész területén. De szállítanak már a környező országokba és az EU más tagállamaiba, sőt az USA-ba és Kanadába is. A szakember megemlítette, hogy Nyugaton és a tengerentúlon elsősorban a konzerv formájú terméket ismerik és igénylik, gesztenyemasszát fagyasztva inkább csak itthon fogyasztanak a vásárlók. (Svájcban szintén, de ez egyedi eset.) Ezen eltérés ellenére úgy látják, hogy a külföldi konkurencia 2-3 éven belül rámozdulhat a magyar piacra, különösen az alapanyag-ellátásban erős, ám a maszszagyártás technológiáját alig ismerő olasz vállalkozások részéről.
Az alapanyaggal kapcsolatban – ami természetesen szelídgesztenye – Böröcz Ildikó megjegyezte, hogy tíz százalékban hazai, kilencven százalékban pedig importalapanyagot használnak fel. Az utóbbi években az alapanyagárak emelkedtek, de elsősorban az olasz piac kiszámíthatatlansága és a termék mennyisége, minősége révén az emelkedés nem volt egyenletes, és az EU-tagság sem jelentett az idén érzékelhető, a belépésnek betudható jelentősebb változást.
Viktor Orban on the “Ot” Program: There’s a Difference Between Retribution and Revenge + Video
