Alkonyodik a Marson, a bolygószomszédunkra 2030-ban küldött misszió tagjai vacsorához készülődnek, hogy ezzel ünnepeljék meg az emberiség első útját a kietlen planétára. Lehet választani: az előétel gazpacho (hideg spanyol zöldségleves) vagy chanterelle, azaz – a kolónia tápoldatos fiolákkal ellátott, de föld nélküli kiskertjéből frissen szedett – gombából és paradicsomból készült leves. Főételként csirkét, steaket vagy halat szervíroznak – mindhárom az űrhajó szövettenyészetének terméke, aznap reggeli „vágás” – ízletes salátával. A desszert – szintén a laboratóriumban előállított – szójatejből készített csokoládés fagylalt, forró karamellöntettel.
Bár az első emberek csak három évtized múlva léphetnek a vörös bolygóra, európai és amerikai kutatók már nagy erőkkel dolgoznak világhírű mesterszakácsokkal karöltve azon, hogy megoldják a küldetés egyik legnagyobb technikai gondját, az étkeztetést – adta hírül az AFP. Az Európai Űrügynökség mérnökei kiszámolták: mivel a tervezett miszszió két évet vesz majd igénybe, ha minden élelmet, a vizet és az oxigént is itthonról vinnék magukkal az asztronauták, harminc tonna pluszrakománnyal kéne utazniuk. És akkor még nem beszéltünk a tisztálkodáshoz naponta és fejenként járó húsz liter vízről, ezzel a mennyiséggel együtt az űrhajó terhelése százhúsz tonnával emelkedne. A baj csak az, hogy ekkora tömeget egyedül a valaha épített legnagyobb teherrakéta, a Saturn V. lenne képes a kozmoszba röpíteni. A kutatók szerint a megoldás a tápanyagok újrahasznosítása. A legénység az utazással eltöltött kétszer hat hónap alatt a már jól ismert űrhajós étkeket fogyasztaná: a gravitáció hiányát kiküszöbölő állagú, kocsonyás vagy öntetekkel készült gyorsfagyasztott ételeket, a Marson pedig üzembe állna a minden szerves anyagot, így az ürüléket és vizeletet is újra felhasználó laboratórium, ahol mesterséges fény, atmoszféra és hő segítené a növények, valamint hússzövetek növekedését.
Táplálék nyolc növényből. Az ESA kutatói úgy vélik, nyolc növény alkalmas arra, hogy elegendő vitaminnal, fehérjével és szénhidráttal lássa el az űrhajósokat: a fejes saláta, a paradicsom, a szójabab, a burgonya, a spenót, a vöröshagyma, a búza, valamint a rizs, bár ennek nagy területre van szüksége, és sok ehetetlen hulladékot hagy maga után. Ezekből az alapanyagokból a világhírű francia mesterszakács, Alain Ducasse máris hetven-nyolcvan receptet alkotott.