Konyhakert lesz a Marson

Azt már tényként kezelik a kutatók, hogy a nagyhatalmak harminc év múlva embereket küldenek a Marsra, ám néhány lényeges kihívással még meg kell küzdeniük: ki kell találni, hogy az asztronautákat mivel és hogyan táplálják a kétéves küldetés idején. A jelenlegi elképzelések szerint az űrhajósok a szerves anyagokat újrahasznosítva konyhakertet működtetnek majd az űrhajójukon.

MN-összeállítás
2004. 11. 02. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alkonyodik a Marson, a bolygószomszédunkra 2030-ban küldött misszió tagjai vacsorához készülődnek, hogy ezzel ünnepeljék meg az emberiség első útját a kietlen planétára. Lehet választani: az előétel gazpacho (hideg spanyol zöldségleves) vagy chanterelle, azaz – a kolónia tápoldatos fiolákkal ellátott, de föld nélküli kiskertjéből frissen szedett – gombából és paradicsomból készült leves. Főételként csirkét, steaket vagy halat szervíroznak – mindhárom az űrhajó szövettenyészetének terméke, aznap reggeli „vágás” – ízletes salátával. A desszert – szintén a laboratóriumban előállított – szójatejből készített csokoládés fagylalt, forró karamellöntettel.
Bár az első emberek csak három évtized múlva léphetnek a vörös bolygóra, európai és amerikai kutatók már nagy erőkkel dolgoznak világhírű mesterszakácsokkal karöltve azon, hogy megoldják a küldetés egyik legnagyobb technikai gondját, az étkeztetést – adta hírül az AFP. Az Európai Űrügynökség mérnökei kiszámolták: mivel a tervezett miszszió két évet vesz majd igénybe, ha minden élelmet, a vizet és az oxigént is itthonról vinnék magukkal az asztronauták, harminc tonna pluszrakománnyal kéne utazniuk. És akkor még nem beszéltünk a tisztálkodáshoz naponta és fejenként járó húsz liter vízről, ezzel a mennyiséggel együtt az űrhajó terhelése százhúsz tonnával emelkedne. A baj csak az, hogy ekkora tömeget egyedül a valaha épített legnagyobb teherrakéta, a Saturn V. lenne képes a kozmoszba röpíteni. A kutatók szerint a megoldás a tápanyagok újrahasznosítása. A legénység az utazással eltöltött kétszer hat hónap alatt a már jól ismert űrhajós étkeket fogyasztaná: a gravitáció hiányát kiküszöbölő állagú, kocsonyás vagy öntetekkel készült gyorsfagyasztott ételeket, a Marson pedig üzembe állna a minden szerves anyagot, így az ürüléket és vizeletet is újra felhasználó laboratórium, ahol mesterséges fény, atmoszféra és hő segítené a növények, valamint hússzövetek növekedését.



Táplálék nyolc növényből. Az ESA kutatói úgy vélik, nyolc növény alkalmas arra, hogy elegendő vitaminnal, fehérjével és szénhidráttal lássa el az űrhajósokat: a fejes saláta, a paradicsom, a szójabab, a burgonya, a spenót, a vöröshagyma, a búza, valamint a rizs, bár ennek nagy területre van szüksége, és sok ehetetlen hulladékot hagy maga után. Ezekből az alapanyagokból a világhírű francia mesterszakács, Alain Ducasse máris hetven-nyolcvan receptet alkotott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.