Tízmilliók kutyaólra

A honvédelmi tárca 18 millió forintot költött el azért, hogy 12 kutyának luxusólakat építtessen a szolnoki reptéren, míg a honvédségi lakásépítésekre csupán 206 millió forint jut jövőre – hívta fel a figyelmet tegnap Simicskó István (Fidesz).

2004. 11. 22. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Problémák vannak a Honvédelmi Minisztérium prioritásaival, hiszen a szűkös költségvetés ellenére a tárca több mint 18 millió forintért építtetett kutyaólakat a szolnoki repülőtéren, miközben honvédségi lakásépítésre csupán 206 millió forint jut jövőre – jelentette ki Simicskó István, a Fidesz országgyűlési képviselője tegnap.
Az ellenzéki politikus közölte: a jövő évi költségvetésben 30 ezer katonára fejenként 410 ezer forint jut. Emlékeztetett rá, hogy a Fidesz legutóbb az Állami Számvevőszék jelentése alapján tette szóvá, hogy a Magyar Honvédségen belül minden harmadik beszerzés szabálytalanul zajlik. – Vélhetőleg a személyi változások is annak köszönhetők a tárcánál, hogy valami nincs rendben a beszerzésekkel. Juhász Ferenc egy olyan stábot váltott le, amelyet korábban sikeresnek mondott – fejtette ki Simicskó. Hozzáfűzte: a miniszteri iroda korábbi vezetőjének létrehozta a miniszteri biztosi pozíciót, amely a honvédség feleslegessé vált inkurrenciaanyagainak értékesítésével foglalkozik majd, ugyanakkor a jövő évi költségvetésben nulla forintot jelenítettek meg ezeknek az értékesítéseknek a bevétele címén.
*
Zámbori Mihály gazdasági helyettes államtitkárt, aki felelős volt azokért a beszerzésekért, amelyeket az Állami Számvevőszék nagy részben jogszerűtlennek ítélt meg, szintén leváltották. Számára létrehozták az úgynevezett miniszteri kabinetet, azaz őt is „felfelé buktatták”. Zámbori kabinetvezetőként most a szaktárca részvénytársaságait felügyeli majd – emelte ki Simicskó István, aki megjegyezte: a leváltott Fehér József közigazgatási államtitkárt is azért menesztették, mert saját hatáskörben vizsgálatot indított a beszerzések ügyében. A helyére kerülő Fapál László annak a Zrínyi Kht.-nak volt a jogtanácsosa, aki Iváncsik Imre politikai államtitkár és Juhász Ferenc honvédelmi miniszter választási körzetében almafesztivált és gulyáspartit szervezett több mint 40 millió forintért – mutatott rá a képviselő. A kormány nemrég úgy nyilatkozott, hogy egy határon túli magyar állampolgársága 168 ezer forintjába kerül a magyar adófizetőknek, a HM viszont egy kutya lakhelyére 1,5 millió forintot költ el – hangsúlyozta Simicskó István.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.