Még egyszer a magyar fűszerpaprikáról

–
2004. 12. 17. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a szén fekete gyémánt, a magyar fűszerpaprika is megérdemli a piros arany elnevezést. Ezzel a költői szókapcsolattal illették egy darabig a mezőgazdaság szocialista átszervezése után a bátyai termelőszövetkezetet is. Még abban az időben is mintegy 800 holdon termelték – most már nagyüzemi módszerekkel – fűszernövényünket. Viszont még a kései részesművelés sem tudta visszaállítani a korábban betakarítógépekkel, honvédséggel, diák munkaerővel végzett lélektelen munka okozta károkat, ami a paprika becsületén esett.
A Somogyi György által leírt (Magyar Nemzet, november 22.) malmi állapotokat hasonlóak előzték meg már a termelőtéeszekben is. A falubeliek szerint a feldolgozóból a Szovjetunióba szállított sárga színű, ízetlen termékről csak az hihette el, hogy paprika, aki még nem látott igazi házi paprikát. Épp ezért sohasem sikerült a paprikát mint jövedéki terményt mentesíteni az úgynevezett fekete- (vagyis házi) paprika versenyétől. A házi paprika – írja Somogyi – a becsületes és lelkiismeretes termelő és vevőköre számára bizalmi cikk. A kádári államszocializmus idején a minisztériumok vagy a megyei tanácsok kádereitől a rendőrkapitányságokig mindenki, aki csak tehette, feketepaprikát vásárolt és használt háztartásában. Azt hiszem, Kalocsa környékén abban az időben minden házban lehetett házi paprikát vásárolni, csak a boltokban nem.
A nagy szegedi tudós, Bálint Sándor szerint is az egész kalocsai paprikavidéknek Bátya volt a központja. 1905-ben itt építette föl a Szegedről ideszármazott Merkler Lajos a világ legnagyobb paprikamalmát. A paprika a maga képére formálta a falu társadalmát is. Kialakult a termelők, a kikészítők és a kereskedők rétege a parasztság legéletrevalóbb részéből, akik már magukat polgárnak nevezték. A két világháború között 13 hajó- és három dízelmotoros paprikamalom működött Bátyán.
A hamisítás nagykereskedői, nagyüzemi – mondjam így: kapitalista – előzményekre megy vissza. 1903-ban (!), amikor rendkívül kevés paprika termett nálunk, nagykereskedőink jelentős mennyiségű spanyol terméket hoztak be, s ezzel keverték a magyar paprikát. Az emiatt jóval olcsóbban kínált paprikával a kistermelők csak a régi minőség megtartásával vehették föl a versenyt. A kisüzemi termelés és feldolgozás során szinte minden egyes paprikacső még ma is többször átmegy a vele dolgozó ember kezén, kis túlzással mondhatjuk: személyes kontaktusba kerül vele. Így van ez a melegágy készítésekor, a palánta kiszedéskor, az egyeléskor, az ültetés során, a szedés alkalmával, a fűzéskor (szütyőzéskor már nem annyira) és a csipedéskor is. A munkafolyamatok során többször is ki kell válogatni a hibás csöveket. Hát legalább ennyi törődés, ennyi pepecselő emberi munka eredménye mérhető le a vérpiros, zamatos kistermelői fűszerpaprikán. Lehet, hogy a kistermelő paprikájának minőségét hivatalos papiros nem garantálja, de az nem tartalmazza mégsem egészségre ártalmas gombákat, mint a gyárilag csomagolt, hatóságilag ellenőrzött termék. A paprikafeldolgozók ma olyan alacsony árat fizetnek a nyers paprikáért, hogy az nem fedezi a termelési költségeket. Ezért jóval kevesebbet termelnek, s még kevesebbet adnak át, mint korábban. A feldolgozóknak tehát csábító az olcsó spanyol vagy dél-amerikai paprika. Ám tudjuk, hogy a magyar paprika fénykora az 1930-as években volt, amikor sikerült államilag kistermelőkre, kismalmokra alapozva a Hangya szövetkezet segítségével megoldani a problémát a termelők, a feldolgozók és a kereskedők teljes megelégedésére.
Nem volna érdemes az akkori megoldásokat tanulmányozni?

Dr. Fehér Zoltán ny. főiskolai tanár, Bátya

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.