időjárás 6°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Magyarországra látogat Ariel Saron?

Sitkei Levente
2005.03.25. 00:00

Néha vannak véleménykülönbségeink az Egyesült Államokkal, ám ez nem baj. Független államról van szó, amelynek lehet saját véleménye – jelentette ki Budapesten Juval Stejnic, az izraeli knesszet külügyi és védelmi bizottságának elnöke.
A politikus magyar újságíróknak nyilatkozva elmondta, korántsem olyan derűlátó a békefolyamattal kapcsolatban, mint a szakértők többsége. Elmondta, bár Jasszer Arafat halálával csökkent a terrorakciók száma, ám Mahmúd Abbász palesztin elnök nem határolódott el az erőszaktól, sőt a Hamász fegyvereseit megpróbálja beemelni a politikai pártok sorába. Kiemelte ugyanakkor, hogy a Libanonban működő Hezbollah „a legbrutálisabb terrorszervezet a föld színén”. Kijelentette, „elvárjuk, hogy magyar barátaink vegyék fel a Hezbollahot terrorlistájukra, számos EU-ország megtette, most Magyarországon a sor”.
A külügyi bizottság fideszes elnöke, Németh Zsolt kiemelte, Magyarország alapvető morális kötelezettsége, hogy minden diplomáciai eszközzel elősegítse Izrael biztonságának megerősítését.
Juval Stejnic az MTI kérdésére azt mondta, Ariel Saron izraeli miniszterelnök májusra tervezett magyarországi látogatása attól függ, hogy a jelenlegi kormánykoalíció „túléli-e” a jövő heti költségvetési szavazást. Németh Zsolt szerint a hazánkban élő zsidó közösség és a magyar ajkú izraeliek jelentette szoros kapocs magyarázza, miért éppen Magyarországon van Izrael legnagyobb mértékű, kétmilliárd dollárt kitevő közvetlen külföldi befektetése.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.