időjárás 6°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Petárdarendelet: enyhe a szigor

G. Juhász Judit
2005.03.09. 00:00

Továbbra is kitart álláspontja mellett a belügyi tárca politikai államtitkára, aki szerint nincs szükség a petárdarendelet különösebb szigorítására. Az Országgyűlés Fidesz-frakciójának rendészeti munkacsoportja tegnap felszólította a belügyminisztert: ne játsszon az emberek biztonságával, helyezze hatályon kívül a sok veszélyt előidéző határozatot.

Véleményem szerint továbbra sem kell különösebben átalakítani a petárdarendeletet – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Juhász Gábor, a Belügyminisztérium (BM) politikai államtitkára. Miként megírtuk: hétfőn a szabályozás szigorításának kidolgozásáért felelős politikus kijelentette, hogy elégséges szigorítás, ha ezentúl a 14–17 év közötti fiatalok csak szüleik jelenlétében vásárolhatnak pirotechnikai eszközöket. Lamperth Mónika belügyminiszter januárban közzétette, hogy a szilveszterkor tapasztalt háborús állapotok miatt szorgalmazza a petárdarendelet szigorítását.
A PetárdaStop Munkacsoport időközben aláírás-gyűjtési kampányt szervezett annak érdekében, hogy magánszemélyek ne vásárolhassanak és ne használhassanak petárdákat. Eddig százhat, a gyerekeket, időseket, terhes nőket, természetet, levegőt és állatokat védő szervezet csatlakozott hozzájuk. Álláspontjukat az érintett szakterület több neves képviselője: genetikus, szülész-nőgyógyász, gerontológus, sebész, valamint pirotechnikus is alátámasztotta. Az államtitkár szerint azonban a tárcánál nem dolgoznak orvosok, ezért nem valószínű, hogy a módosításhoz kikérnék egészségügyi szakemberek véleményét. Juhász Gábor úgy vélte: figyelembe kell venni, hogy a szigorítás sértené azok érdekeit, akik szeretnek durrogtatni. Szerinte a petárdázást csak azok ellenzik, akik félnek tőle, vagy akiknek a kedvencük retteg a hangjától. Az ő kutyája nem fél – tette hozzá az államtitkár.
Korábban Orodán Sándor, a BM szóvivője elmondta, hogy a tárcához 158 levél érkezett az ügyben, hatvan százalékuk kategorikus tiltást, a többiek szigorításokat javasoltak. A minisztériumban nincs nézeteltérés az ügyben, a módosításra vonatkozó javaslat körülbelül három hét múlva készül el – közölte Juhász.
A Fidesz rendészeti munkacsoportja felszólította a belügyminisztert, hogy „ne játsszon az emberek biztonságával, hanem alkosson a polgárok érdekeinek megfelelő szabályokat”.Angliában is tiltakoznak. Fiáth Szilvia, a PetárdaStop Munkacsoport tagja szerint szomorú és felháborító, ha a Belügyminisztérium nem veszi figyelembe a civilek véleményét. Az államtitkár rosszul tudja, hogy az EU-ban csak Magyarországon tiltakoznak a petárdázás ellen – tette hozzá. Hasonló akció indult például Angliában is. A tiltást szorgalmazó aláírásgyűjtő íveket hitelesítésre eljuttatták az Országos Választási Bizottsághoz, amelynek döntését március végére várják.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.