Minden második fagylaltban találtak kifogásolnivalót a fogyasztóvédők ezen a nyáron. Az ellenőrök Budapesten húsz belvárosi nagy forgalmú és kisebb külvárosi fagylaltozóban, illetve cukrászdában fordultak meg – tájékoztatta lapunkat tegnap Siklósi Máté, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség helyettes szóvivője. Elmondta: húsz-húsz vanília-, csokoládé- és eperfagyit hasonlítottak össze laboratóriumi elemzéssel és kóstolással. A hatvan mintából hat bizonyult kiválónak, hét jónak, tizennégy pedig közepesnek. A termékeknek több mint a fele azonban nem felelt meg a műszaki, mikrobiológiai és érzékszervi követelményeknek. Leggyakoribb hibának a gyártmánylap hiányát vagy igénytelen kitöltését találták. Pedig valójában ez a minőséget szavatolná. Ráadásul két éve minden összetevőnek szerepelnie kell rajta – tette hozzá Siklósi. Az igényesen vezetett gyártmánylappal rendelkező fagylaltok minősége jobb volt azokénál, amelyeket hiányos dokumentáció kísért. Az ellenőrök szerint a vizsgált termékek minősége ingadozó volt, sőt háromnál a mikrobiológiai jellemzők sem feleltek meg az elvárásoknak.
Kiderült az is, hogy a legjobb minősítést azok a fagylaltok kapták, amelyek készítésekor javarészt hagyományos anyagokat, azaz tejszínt, tojást, vaníliarudat, csokoládét vagy kakaóport és igazi gyümölcsöt használtak. Kevésbé ízleteseknek bizonyultak viszont azok, amelyeket fagylaltporból, előre gyártott pasztákból és vízből kevertek. Tizenhárom esetben a gyártmánylapon feltüntetett pasztákról derült ki, hogy azok már betiltott adalékanyagot tartalmaztak.
Napi balfék: Itt van Magyar Péter üzenete a nézőknek!