időjárás 14°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

Vizsgálják a plitvicei légi balesetet

G. Juhász Judit
2005.08.24. 23:00

Továbbra sem lehet tudni, mi okozta annak a két magyar kisrepülőgépnek a vesztét, amely augusztus közepén zuhant le Horvátországban. A magyar szakhatóság is államigazgatási eljárást indított.

Az augusztus közepén a horvátországi Plitvicei-tavaknál történt magyar repülőtragédiának vannak a Polgári Légiközlekedési Hatóságot (PLH) is érintő vonatkozásai, ezért államigazgatási eljárás indult az ügyben – nyilatkozta lapunknak Bajkó Erika kommunikációs vezető. Kiderült ugyanis, hogy már a gépek repülés előtti felkészítésével is gondok lehettek.
Emlékezetes: az augusztus 12-i balesetben négyen vesztették életüket. A kaposújlaki reptérről nyolc kisgéppel húszan indultak el Brac szigetére. A Plitvicei-tavaknál viharfelhők jelentek meg, és a látásviszonyok rohamosan romlottak. Egy gép kényszerleszállást hajtott végre, öt másik épségben megérkezett Zadarba. Két kisrepülő azonban lezuhant. Az egyik szerencsésen landoló kisgépen a világ körüli vitorlásútjairól ismert Fa Nándor és felesége utazott. Dinko Vodanovic, az eseményeket vizsgáló bizottság elnöke szerint a hat közül csak az egyik épségben maradt kisgép rendelkezett a repüléshez szükséges dokumentumokkal.
– A PLH vizsgálata rövid időn belül lezárul, ez egyébként is csak az országhatárig terjed, mert a nemzetközi egyezmények értelmében minden repülési eseményt az az ország tár föl, amelynek területén az történt – folytatta Bajkó Erika. – A vizsgálatot a horvát szakhatóság folytatja, és az is zárja le. Ők jogosultak majd tájékoztatást adni az eredményekről is. A jövő héten azonban több újabb részlet is kiderülhet a tragédiáról, mert hazánkba érkezik Dinko Vodanovic, hogy itteni kollégáival is egyeztessen – fűzte hozzá a kommunikációs vezető.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.