Az egri lányok mosolyáért

Muray Gábor
2005. 11. 21. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eger és Salgótarján között született, félúton: a palóc Pétervásárán. Édesapja ózdi gyári munkás, ő egri gimnazista, és még az érettségi évében sem tudja, hogy merre induljon. Talán, mondja, a szüreti szombat délutánok és vasárnap délelőttök irányították a szőlő felé; olyankor egri gazdáknak segített. Kijelölte magának a gyöngyösi kertészeti főiskolát, szőlőtermelő-borász üzemmérnökként végzett 1977-ben. Ő, a mindig elegáns Don Simon, azaz Simon József, akit 2001-ben az év egri szőlőtermelőjévé, majd 2002-ben az év egri bortermelőjévé választottak.
Zsebében a diplomával állt Gyöngyösön, s szíve visszahúzta Egerbe. „Az egri leányok egri tűzzel, egri melegséggel és egri mosollyal hazacsábítottak a szülőfalumhoz közelre” – bólogat, a Magyar Borok Házában ülünk, az ablak felé tartom a pinot noirját, barnásvörös szín, íze, akárha túlérett meggyet ropogtatnék. Simon József az egri téeszben szőlőtermelő agronómusként helyezkedett el, 1977-től 1992-ig tevékenyen részt vett a szocializmus „építésében” és lebontásában. Magántermelő lett, három évig próbálkozott az olcsó borok piacán. Megszerzett egy-egy csipetnyit a legkedvesebb dűlőkből, ám hamar ráébredt: üzleti vénája nincs. Szőlője, bora viszont van. A Simon pincészet Eger egyik meghatározó tényezőjévé vált.
Konzervatív borász. Hatezer év óta, mint mondja, nem kell beleavatkozni a borkészítés folyamatába, amit akkor kitaláltak, ma is érvényes. Megérik a szőlő, talán még el is hullatja a levelét, és leszüretelik. A bornak megadják, amit megkíván: a levegőt. Mint ahogy mi világra jövünk, a bor is így születik: egy burok szétreped. Napvilágot lát. Oxigénhez jut. Levegőt vesz. Nagyot sír, és elindul a fejlődés útján. A nagy mennyiségű oxigéntől magunk is megrészegedünk, a bor is megzavarodik, megtanultuk, hogy a kénnel tudjuk védeni. Enynyi kell a borhoz, és persze gondosság meg pincehideg, mondja Simon József.
„Úgy kell éreznünk nekünk, itteni borászoknak, hogy a legfontosabb az egri borvidék. Ha Tokaj nem volna, egészen elégedettek lehetnénk, hiszen mindazt, amit borban elérni lehetséges, elérhetjük itt” – mondja. Végül a bikavérről. Az „üzletszerű kéjelgők” meg az egykori budafoki és egri borkombinátok szerinte lezüllesztették Eger büszkeségét. „Nehéz göncöt kaptunk a nyakunkba, húz a föld felé minket” – révedezik el egy pillanatra. Pedig, mondja, a borok házasítása gyönyörű művészet. A jó házasítás jövőbe látást és szigorúságot igényel. Az egriek legnagyobb kincse, hogy ügyesen házasítanak. Tiszta a szándékuk, a bikavérrel a nemzetet gyarapítják. A nemes bikavér eredetvédelméhez azonban a köz támogatására és – vállvonogatás helyett – az állam szerepvállalására volna szükség.
Este utánaolvasok: Simon József célja nem más, mint hogy a négyéves érlelésű, tradicionális technológiával készített egri borral „az Isten áldotta egri dombok harmóniáját” közvetítse. A bor legyen tüzes, piruljanak az egri leányok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.