Északi csirkepaprikás

Paprikás csirkével hódol a magyar gasztronómiának Turóczi Gábor, a Lucullus Baráti Társaság tagja. A 28 éves fiatalember azt reméli, hogy az áprilisi északi-sarki expedícióval sikerül felhívnia a figyelmet a hazai konyhaművészetre. Ez lenne a második alkalom, hogy honfitársunk a jégmezőn átgyalogolva jut el a világ legészakibb pontjára.

2006. 03. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reményei szerint az Északi-sarkon főz paprikás csirkét jövő hónapban a Lucullus Baráti Társaság képviseletében Turóczi Gábor alelnök, hogy ezzel öregbítse a magyar gasztronómia jó hírét. A 28 éves fiatalember arra is kíváncsi, hogy ilyen extrém környezetben, amikor a puszta túlélés is komoly erőfeszítéseket követel, vajon képes-e az ember megőrizni kulináris kultúráját és identitását, vagy a hagyományos csirkepaprikás egy lesz azon ételek közül, amelyeknek értékét csupán kalóriatartalmuk adja. Turóczi Gábor lapunknak elmondta: a vélhetően tíz-tizenkét napos gyalogutat a szentpétervári sarkköri múzeum vezetőivel együtt teszi meg, de megeshet, hogy előtte egy-két kalandos kedvű ember csatlakozik még hozzájuk. A két orosz sarkkutató-akadémikus harminc éve vezet ilyen expedíciókat.
Turóczi Budapestről április 9-én indul, majd Osló és Tromsö érintésével érkezik a norvégiai Spitzbergákon működő alaptáborba. A most már teljes csapat április 11-én repülővel utazik a 89. szélességi fokon lévő, néhány sátorból álló Borneo jégbázisra, hogy majd onnan – a legközelebbi emberlakta településtől is 1300 kilométerre – gyalogosan vágjanak neki az Északi-sarknak.
A következő tíz nap alatt száz kilométernyi gyaloglás vár rájuk a legalább mínusz 30 fokos hidegben, a több ezer méter mély Jeges-tenger megfagyott felszínén. Április az egyetlen olyan időszak, amelyben úgymond „kényelmesen” járható a hatalmas jégmező. Februárban ugyanis még sötét van, a hőmérséklet pedig mínusz 50–60 fok alá zuhan. Májusban viszont már megnyílik a tenger, a jégmezőt hasadékok és vízcsatornák szelik át.
Ha nincs váratlan esemény, akkor április 20-án érkeznek az Északi-sarkra, ahol Turóczi kitűzi a magyar zászlót, és nekilát az ünnepi lakoma készítéséhez. A fagyott hozzávalókat – három-négy csirkecombot, hagymát, többféle pirospaprikát, mangalicazsírt – már aznap reggel kabátja alá rejti, hogy teste melegétől valamelyest kiengedjenek. A jégmező közepén speciális, egy-két liter űrtartalmú edényben fő majd meg a paprikás csirke. Ezután ezért rövidesen helikopter érkezik értük, hogy visszavigye őket a Borneo jégbázisra. Néhány napot még a Spitzbergákon töltenek, majd április 24-én este az expedíció magyar tagja hazaérkezik Budapestre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.