Gyurcsány „egy darabig” bérmálkozott?

Egyházi körökben nagy vihart kavart Gyurcsány Ferenc minapi Mokka-beli tévéinterjújának egy érdekes részlete. Katolikus papok, illetve egyszerű hívek között egyaránt téma a miniszterelnök egykori rendhagyó bérmálkozási „szokása”.

Joó István
2006. 03. 27. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét a papi hivatás iránti ifjúkori vonzalmáról szólt a miniszterelnök a napokban, a TV2 Mokka című adásában. A kormányfő azzal, hogy elmondása szerint nemcsak elsőáldozó volt, hanem „bérmálkozott is egy darabig”, ismét kétségessé tette a vallási életben való tájékozottságát.
– Amennyiben ez így hangzott el, abból arra tudok következtetni, hogy bérmálkozás helyett hitoktatásra gondolt a miniszterelnök úr, vagy bérmálkozási készületre – fűzte hozzá véleményét az interjúhoz Gyulay Endre szeged–csanádi megyés püspök. Elmondta: lehet, hogy annak idején Gyurcsány hiányzott valamelyik alkalomról, netán el is maradt; mindenesetre miután hosszú idő eltelt azóta, nyilván nem emlékszik pontosan a történtekre.
– Meggyőződésem, hogy a magyar miniszterelnök tökéletesen tisztában van azzal, hogy mit jelent a bérmálkozás fogalma – vélte Nyakó István, az MSZP szóvivője és vallásos tagozatának tagja. – Ne vonjuk kétségbe, hogy egy élő interjúba belefér ennyi nyelvbotlás – tette hozzá.
Hiteltelen szavazatszerzési szándék megnyilvánulásaként értékelte a történteket Lukács Tamás, a Kereszténydemokrata Néppárt szóvivője. Rámutatott, Gyurcsány szavaiból az következne, hogy ugyanúgy többször lehet bérmálkozni, mint polgári házasságot kötni. A politikus felidézte: a bérmálkozás egy szentséggel való egyszeri élés, amely során a felnőtt katolikus hitvalló a Szentlélek ajándékát fogadva elkötelezettséget vállal Isten és az egyház iránt. Lu-kács úgy gondolja, tökéletesen illeszkedik a miniszterelnök eddigi egyházakkal kapcsolatos megnyilvánulásainak sorába ez az újabb, „cinizmusról és tudatlanságról egyszerre árulkodó elszólás”. A szóvivő utalt a kormányfő 2004-es vatikáni fellépésére, amikor is Gyurcsány vádként fogalmazta meg, hogy a püspöki kar beleártja magát a politikába, illetve arra, amikor kijelentette, hogy Szűz Mária levette a kezét az országról, s helyette most ők vannak itt. Lukács Tamás biztosra veszi, hogy akiket Gyurcsány keresztény hitükben megalázott, azok április 9-én ezt nem fogják elfelejteni.
Ismeretes, Gyurcsány Ferenc a Dohány utcai zsinagógában a Megváltó kifürkészhetetlen szándékáról szónokolt a zsidó felekezetű polgároknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.