időjárás -3°C Natália 2023. december 9.
logo

Gyurcsány „egy darabig” bérmálkozott?

Joó István
2006.03.27. 23:00

Egyházi körökben nagy vihart kavart Gyurcsány Ferenc minapi Mokka-beli tévéinterjújának egy érdekes részlete. Katolikus papok, illetve egyszerű hívek között egyaránt téma a miniszterelnök egykori rendhagyó bérmálkozási „szokása”.

Ismét a papi hivatás iránti ifjúkori vonzalmáról szólt a miniszterelnök a napokban, a TV2 Mokka című adásában. A kormányfő azzal, hogy elmondása szerint nemcsak elsőáldozó volt, hanem „bérmálkozott is egy darabig”, ismét kétségessé tette a vallási életben való tájékozottságát.
– Amennyiben ez így hangzott el, abból arra tudok következtetni, hogy bérmálkozás helyett hitoktatásra gondolt a miniszterelnök úr, vagy bérmálkozási készületre – fűzte hozzá véleményét az interjúhoz Gyulay Endre szeged–csanádi megyés püspök. Elmondta: lehet, hogy annak idején Gyurcsány hiányzott valamelyik alkalomról, netán el is maradt; mindenesetre miután hosszú idő eltelt azóta, nyilván nem emlékszik pontosan a történtekre.
– Meggyőződésem, hogy a magyar miniszterelnök tökéletesen tisztában van azzal, hogy mit jelent a bérmálkozás fogalma – vélte Nyakó István, az MSZP szóvivője és vallásos tagozatának tagja. – Ne vonjuk kétségbe, hogy egy élő interjúba belefér ennyi nyelvbotlás – tette hozzá.
Hiteltelen szavazatszerzési szándék megnyilvánulásaként értékelte a történteket Lukács Tamás, a Kereszténydemokrata Néppárt szóvivője. Rámutatott, Gyurcsány szavaiból az következne, hogy ugyanúgy többször lehet bérmálkozni, mint polgári házasságot kötni. A politikus felidézte: a bérmálkozás egy szentséggel való egyszeri élés, amely során a felnőtt katolikus hitvalló a Szentlélek ajándékát fogadva elkötelezettséget vállal Isten és az egyház iránt. Lu-kács úgy gondolja, tökéletesen illeszkedik a miniszterelnök eddigi egyházakkal kapcsolatos megnyilvánulásainak sorába ez az újabb, „cinizmusról és tudatlanságról egyszerre árulkodó elszólás”. A szóvivő utalt a kormányfő 2004-es vatikáni fellépésére, amikor is Gyurcsány vádként fogalmazta meg, hogy a püspöki kar beleártja magát a politikába, illetve arra, amikor kijelentette, hogy Szűz Mária levette a kezét az országról, s helyette most ők vannak itt. Lukács Tamás biztosra veszi, hogy akiket Gyurcsány keresztény hitükben megalázott, azok április 9-én ezt nem fogják elfelejteni.
Ismeretes, Gyurcsány Ferenc a Dohány utcai zsinagógában a Megváltó kifürkészhetetlen szándékáról szónokolt a zsidó felekezetű polgároknak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.