Száz kilométeres gyaloglás után Turóczi Gábor, az északi-sarki expedíció hazai tagja tegnap kora reggel kitűzte a magyar lobogót a Föld geográfiai csúcsára, majd megfőzte a világ első északi-sarki paprikás csirkéjét.
Miként arról beszámoltunk: a 29 éves fiatalember a Lucullus Baráti Társaság képviseletében két orosz sarkkutató-akadémikus vezetésével, egy 13 tagú, nemzetközi expedíció tagjaként vágott a kalandba, hogy így népszerűsítse a magyar konyhát, és a saját bőrén is megtapasztalja: szélsőséges körülmények között vajon az ember képes-e megtartani kulturális identitását, vagy csupán a túlélésre koncentrál.
Kiderült, hogy képes rá – tájékoztatta lapunkat Sipos Tamás, az expedíció főszervezője. A csirke negyedóra alatt elkészült. Az örömteli eseményt a nemzetközi csapat tagjai hazai pálinkával, whiskyvel, illetve pezsgővel, kaviárral és vodkával ünnepelték, majd röviddel ezután az értük küldött repülőgéppel visszaindultak a Spitzbergákra.
Az odaút azonban korántsem volt könnyű, hiszen az elmúlt tizenöt év legrosszabb időjárását fogták ki: a 80 százalék körüli páratartalom miatt öltözékük folyamatosan nedves volt, a mínusz 20 Celsius-fokos hideget mínusz 35-nek érezték, a szél a csontjukig hatolt, nem beszélve a napokon át tartó erős mágneses viharokról.
Turóczi Gábor útját itthonról a Dunán horgonyzó uszályról követték társai, szükség esetén pedig egy pszichológusból, alpinistából álló csoport látta el praktikus tanácsokkal. Ezekre szüksége is volt, hiszen megesett, hogy az egész napos kínkeserves gyaloglás végén derült ki: nem tíz kilométerrel, hanem csak kétszáz méterrel jutottak előbbre. Szerencsétlenségükre ugyanis útjuk éppen a menetirányukkal ellentétesen úszó jégtáblán vezetett keresztül.
Turóczi Gábor, az első magyar gasztroexpedíció főszereplője hétfőn késő este érkezik vissza Magyarországra.
Soltész Miklós alaposan eligazította Mellár Tamást: ezért sem fognak önök bekerülni a következő parlamentbe