Folytatódik a kistermelők ellenőrzése

2006. 05. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább folytatódik a kistermelők által gyártott sonkák kiemelt ellenőrzése, az országos, öszszesített adatok a következő napokban várhatók – tájékoztatta lapunkat Deák Ferenc, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetője. Mint azt megírtuk, az elmúlt két hétben majdnem egy időben hárman kerültek kórházba botulizmus miatt, egyikük szívbeteg volt, ő életét vesztette. Kiderült: mindannyian fertőzött sonkát fogyasztottak. A történtek után országos ellenőrző akció indult. Deák Ferenc közölte: az állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomások munkatársai az ország piacairól és vásárairól rengeteg mintát küldtek a laboratóriumokba. A mikrobiológiai és – a méreganyagot kimutatni hivatott – toxikológiai vizsgálatok eredményei körülbelül egy hét múlva várhatók. Az osztályvezető fontosnak tartotta megjegyezni: nem találtak egyértelmű összefüggést a megbetegedések és a kistermelők által előállított sonka között. Tudomásuk szerint a kórházban ápolt emberek házi vágásból származó, maguk készítette sonkából ettek, az országos akciót elővigyázatosságból rendelte el a hatóság.
Ismeretes, a botulizmus életveszélyes mérgezés, amit a rossz higiéniai körülmények között készített sonka esetében a csont mellett megtelepedett Clostridium botulinum nevű baktériumok okoznak. Nagyon erős méreg, amelyből akár 0,1 milligrammnyi is halált okozhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.