Elítélt szocialista jelöltek Nyírbogáton

2006. 08. 13. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kabai Károly adócsalásért felelősségre vont fémkereskedő mellett más olyan önkormányzati képviselőjelöltje is van az MSZP-nek Nyírbogáton, akit bűncselekmény miatt ítélt el a bíróság – tudta meg lapunk. A szocialisták a nyírbogáti képviselő-testületbe jelölték Birta Sándor volt polgármestert is, akit 2001 márciusában bűnsegédként elkövetett csődbűntett miatt jogerősen elítélt a Nyíregyházi Városi Bíróság. Birtának az ítélet jogerőre emelkedésének napján megszüntették a polgármesteri megbízatását is, az idei helyhatósági választásokon azonban újra elindulhat az MSZP színeiben. A vállalkozó polgármestersége idején Kabai Károly volt Nyírbogát alpolgármestere.
Mint megírtuk, a bíróság nem jogerős ítéletében Kabait adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalás bűntettében és magánokirat-hamisítás vétségében találta bűnösnek. Kabai 1991-ben a Nyírbátorban országgyűlési képviselői mandátumot nyert Veres János szocialista pénzügyminiszterrel együtt alapította meg a Bogát-Ferr Kft.-t, amelynek székhelyén jóval Veres kiválását követően 1997–1999 között számlagyárat üzemeltettek. A bíróság szerint Kabai több személyt fiktív számlák kiállításához cégalapításra vett rá. Ezek a társaságok színesfémgyűjtésről és -felvásárlásról állítottak ki számlákat Kabai cégének, amely azokat szerepeltette az adóbevallásokban is, pedig a számlaadók valójában nem folytattak ilyen tevékenységet.
A nyomozás több cégből álló számlagyárat leplezett le, amelynek működtetője a Bogát-Ferr Kft. volt. Kabai az ellene indított eljárás idején 292 millió forintos állami megbízást is kapott lőszer-megsemmisítésre a Honvédelmi Minisztériumtól.
A vállalkozó másik cége, a Nyír-Uncia Kft. főként tanklövedékek szétszereléséért kapta a megbízást a minisztériumtól. Kabai Károly veje szintén ügyvezetője egy fémhulladékok hasznosításával foglalkozó cégnek, amely mintegy 300 tonna acélhulladékot vásárolhatott a honvédelmi tárca tulajdonában lévő HM Currus Rt.-től. A HM állítása szerint azért választották a nyírbogáti céget, mert a legjobb árajánlatot nyújtotta be a szaktárca által kiírt közbeszerzési pályázaton. Kabai Károly aktívan részt vett Veres János pénzügyminiszter választási kampányában.
Lapunk meg kívánta kérdezni a vállalkozótól, ennek köszönhető-e, hogy polgármesternek jelölik Nyírbogáton, de Kabai Károly nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.