Újra ellenőrzi a Pest megyei tisztiorvosi szolgálat szeptemberben azokat az iskolai büféket, amelyekben az elmúlt tanév utolsó hónapjaiban már vizsgálták, hogy választékuk megfelel-e az élelmiszer-biztonsági és táplálkozástudományi intézet ajánlásainak. Zoltai Anna, a Pest Megyei ÁNTSZ osztályvezetője lapunknak elmondta: a tavaszi felméréskor a megyében működő 115 sulibüféből 87-et vizsgáltak. Bár működtetőik igyekeznek korszerűsíteni a kínálatot, azonban cukrozott italokat mindenütt, csokoládét pedig a vizsgált helyek 87 százalékában találtak: ezek voltak a legkelendőbbek a gyermekek között. Tejterméket: joghurtot, kefirt, sajtokat az iskolák kétharmadában kínáltak, és felbukkantak a szénsavmentes ásványvizek, illetve a csökkentett energiatartalmú italok is.
A tavasszal ellenőrzött helyek 63 százalékában már adtak teljes kiőrlésű kenyérfélét és pékárut, zöldséget viszont legfeljebb szendvicsekben találtak, turmixolt formában pedig sehol. Gyümölcsöt szinte mindenütt láttak a polcokon, de nem volt túl nagy az érdeklődés irántuk.
A jórészt családi vállalkozásban működtetett iskolai büfék tulajdonosai azt panaszolják, hogy a néhány tízperces szünetben kell produkálniuk a megélhetésükhöz szükséges forgalmat. Ezért nem engedhetik meg maguknak, hogy a polcokon maradó árukba fektessék pénzüket. És ameddig egy csokoládé olcsóbb egy pohár kefirnél, addig kevés az esélye, hogy a gyerek inkább tejtermékre költse a pénzét.
Kiderült, hogyan történt a kettős tehervonat-baleset Komáromnál