időjárás 1°C Taksony 2022. november 29.
logo

Uniós fellépést vár Bugár

Munkatársunktól
2006.08.21. 23:00

Az Európai Ügyek Bizottsága előtt tett beszámolót Szlovákia kisebbségekkel kapcsolatos aktuális belpolitikai fejleményeiről tegnap Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke. A politikus kijelentette: meg kell várniuk a kormányprogram fellengzős általánosságain túlmutató, konkrét intézkedéseket, hogy azokra érdemben reagálhassanak. Ennek kapcsán tiltakozott az ellen, hogy a pozsonyi kormány elvett a kisebbségek kulturális-oktatási támogatásokból, majd külön kitért arra az eljárásra, amelyet az MKP a Ján Slota-féle Nemzeti Párt ellen indított szélsőséges kijelentései miatt. Az országban tapasztalható magyarellenes indulatokról elmondta: a szlovák kormány határozott állásfoglalásának hiánya, hallgatólagos egyetértése is gerjeszti az indulatokat. Az ilyen esetek keltette felzúdulást a kabinet olcsó gesztusokkal próbálja meg eloszlatni, legyen szó akár a magyar, akár a roma kisebbséget ért támadásokról. Bugár Béla hangsúlyozta, egy hivatalos unió állásfoglalás segíthetne a feszültség oldásán.
Eörsi Mátyás bizottsági elnök ezzel összhangban az Európai Parlamentben felállított megfigyelő testület létrejöttét szorgalmazta, amely nemcsak magyar–szlovák, hanem összeurópai viszonylatban szűrné ki a kisebbségellenes megnyilvánulásokat, majd hozzátette: a szlovák EU-integráció és Szlovákia mint demokrácia megítélése szempontjából is fontos, hogy minél felsőbb szinten oszlassák el a helyi magyarság helyzetével kapcsolatos aggályokat. A politikus kijelentette, a magyar pártok között teljes a konszenzus ebben a kérdésben.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.