időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Cáfol a M.E.G.A. Trade tulajdonosa

Kristály Lehel
2006.12.12. 23:00

Tagadta tegnap a M.E.G.A. <br/>Trade osztrák tulajdonosa, hogy cége élelmiszerek címkéit hamisította volna meg, egyben visszautasította az őt ért vádakat, miszerint romlott árut forgalmazott. Stefan Fischer budai szomszédai azt mondták lapunknak, hogy évek óta különös jövés-menést tapasztaltak a cég korábbi telephelyén, a II. kerületi Ábránd utcában. A Magosz a kormányt tartja az élelmiszerbotrány felelősének, a Húsipari Dolgozók Szakszervezete pedig a biztonságos magyar élelmiszerek vásárlására buzdítja a fogyasztókat. Közben a Nemzeti Nyomozó Iroda átvette az ügyet a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságtól.

Cáfolta tegnap közleményében Stefan Fischer, a törökbálinti székhelyű M.E.G.A. Trade cégcsoport osztrák tulajdonosa a társaságát ért vádakat. Szerinte a cége sem húst, sem alkoholt, sem dohányt nem forgalmaz, romlott árut pedig nem adott el. Tagadta azt is, hogy címkézőüzemet tartott fenn.
– Igaz, hogy a címkéket németről magyarra fordíttatom, például az osztrák írásmódú dátumot, ami 10. 02. 2007 lenne, a Magyarországon szokásosra változtatom. Erre használom a nyomtatót és a címkézőgépet – fogalmazott az üzletember, majd kitért arra is: csaknem harminc éve tevékenykedik feddhetetlenül tej- és sajttermékeket előállítók vezérképviselőjeként, és tojást is forgalmaz hazánkban. A M.E.G.A. Trade tulajdonosa szerint az ellene indított kampánnyal a versenytársai ki akarják szorítani a piacról, mivel – állítása szerint – ő fedi le tejtermékekkel csaknem 90 százalékban a magyar piacot. Egyben ő szállítja a magyar élelmiszer-kereskedelmi láncok – például a Tesco, a Penny Market – saját márkáit is. Az üzletember hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem körözik. Fischer nem tagadta: előfordul, hogy az áru röviddel a lejárati idő előtt áll, amikor megérkezik a raktárba. Az ilyen termékeket azonban csökkentett áron a cég saját dolgozói vásárolhatják meg.
Stefan Fischer jogi útra terelte az ügyet. Valószínűleg ezt tanúsította tegnap az a lázas tanácskozás is, amely abban a budai villában zajlott, ahol az üzletember lakik, és amely korábban a M.E.G.A. Trade telephelyeként volt bejegyezve. A késő délutáni órákban a II. kerületi Ábránd utca 9. előtt három autó parkolt. Csöngetésünkre egy zömök férfi nyitotta ki a kerítésajtót, s amikor feljutottunk a bejárathoz vezető lépcsők tetejére, németül kérdezte: kik vagyunk? Bemutatkozásunk után faképnél hagyott minket, s miután bezárta az ajtót, leült ahhoz az asztaltársasághoz, ahol – mint később megtudtuk – helyet foglalt a cég ügyvédje is. A házmester közvetítésével is csak annyit tudtunk meg: Fischer és társasága fontos megbeszélést tart egy ügyvéddel. Miután az idős ember kifejtette, hogy a „drága Fischer úr ilyet nem tenne”, az utcára tessékelt. Az egyik szomszédtól megtudtuk, hogy az Ábránd utca forgalma évek óta különösen nagy. – Naponta fordultak meg kisebb teherautók az osztráknál – mondta a szomszéd. Egy másik lakótárs szerint Fischer házának a pincéjéből már több mint fél évtizede pakolnak ki-be különböző élelmiszerkartonokat, ezért többen úgy vélik a környéken, hogy kis tételben onnan indult el a törökbálinti élelmiszer-hamisítás.
Az ügyben indított büntetőeljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda átvette a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságtól. A hivatalos indoklás szerint a csalás több megyét is érint, s az ügynek külföldi vonatkozásai is vannak, mert feltehetően átcímkéztek ukrán, izraeli, valamint osztrák tulajdonban lévő cégek raktáraiban tárolt élelmiszereket is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.