időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Százak tiltakoztak az abortusz ellen

G. Juhász Judit
2006.12.29. 00:00

Hatmilliónál több magzatot temettek el jelképesen tegnap délután Budapesten a Gyűlölni nem, szeretni csak… elnevezésű rendezvény résztvevői. A XXI. életvédő zarándoklat – az élet menete a jövőért – szentmisével, majd ökumenikus istentisztelettel kezdődött a Gellért-hegyi sziklatemplomban, majd a körülbelül ezerfős tömeg megáldott és rózsákkal díszített fehér keresztekkel a Szent Gellért térről némán indult a Szabadság hídon át az Országházhoz. Innen a Margit hídra sétáltak, hogy több száz szál rózsát ejtsenek a Dunába az abortusz miatt meg sem születettek emlékére. A gyászolók közleményükben kérték a szülészeket, hogy az abortuszmentes napok mozgalmához eddig csatlakozott 21 kórház és klinika példája nyomán e napon tartózkodjanak minden terhességmegszakítástól.

Két felfogás. Ahogy az egész világon, úgy Magyarországon is elsősorban erkölcsi kategória az abortusz megítélése. Egészen leegyszerűsítve a kérdést: a keresztény felfogás szerint az élet a fogantatással kezdődik, tehát a magzati küret is az élet kioltását jelenti. A liberális vélemény szerint viszont az anya magánügye, hogy világra kívánja-e hozni születendő gyermekét. Nem kisebbítve eme vita fontosságát, az abortusz hatása társadalmi méretekben másként is vizsgálható. Egész Európát, Magyarországot pedig különösen sújtja a demográfiai válság: a születések száma immár fél évszázada elégtelen a népesség fenntartásához. A Ratkó-korszak tiltását átmenet nélkül megszüntetve hazánkban 1956-ban liberalizálták a művi vetélést. A hivatalos statisztika szerint azóta hatmillió magzat vált küret áldozatává, de az illegális beavatkozások becsült száma alapján ez az adat a hétmilliót is meghaladja. Volt két olyan esztendő – 1968 és 1969 –, amikor az abortuszok száma felülmúlta a kétszázezret, s először 2005-ben esett ötvenezer alá. Ám összevetve azzal, hogy a születések száma már 1998 óta nem éri el a százezret, a halálozásoké pedig egy évtizede ennél átlagosan negyvenezerrel több, a művi vetélések aránya még mindig rendkívül magas.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.